България ще бъде с по-нисък растеж тази година в сравнение със средното за другите европейски икономики. Бързото възстановяване от COVID пандемията в Европа обаче е добра новина за нас, защото българската икономика е ориентирана към износ. Така европейският тренд ще компенсира неуредиците в местното ни управление. Въпреки това не е добре, когато икономиката е оставена на самотек за дълго. Време е вече да имаме редовно правителство, което да носи отговорност, каза икономистът Любомир Дацов.

По темата за инфлацията, Дацов отбелязва тревожния скок с 24 процента на цените на производителите. Когато тези цени са скочили много, нормалното е инфлацията да се движи в порядъка от един до два процента, а при по-динамичните икономики и до 4-5 на сто, казва Дацов. И през изминалите години сме имали средногодишна инфлация от 7-8 процента, но тогава тя е била заради динамиката в ръста на родната икономика и прилива на чужди инвестиции в нея. Сега, отбелязва Дацов, имаме друг тип инфлация и посочва три причини. Първо тя е външна, заради непремерените схеми на Европейската централна банка и Федералния резерв на САЩ за изливане на пари в икономиките по време на COVID пандемията. Второ - грешката да се затворят икономиките заради пандемията, която сега води до рязкото им ускоряване. Трето - решенията за противодействие на инфлацията и в Европа и у нас са само на теория.

Дацов казва, че у нас инфлацията допълнително се помпа и от политическата нестабилност, която води началото си още от последното правителство на ГЕРБ, включително сегашния служебен кабинет. Той дава пример с това, че от 2019 г до днес бюджетните разходи са се увеличили съвкупно с 18 до 24 процента, принос за което имат предизборните флиртове с доходите на държавните служители и пенсиите, а отделно и субсидиите за бизнеса.

Любомир Дацов, който беше поканен за министър на финансите в проектокабинета на ИТН с премиер Николай Василев, изказа съжаление за пропуснатите възможности. Дацов твърди, че тогава са имали ясна програма за ускоряване на икономиката на България и догонване на западните държави.

  • Има ли рискове, ако влезем в новата година без държавен бюджет?
  • Логични ли са исканията за повишаване на минималната работна заплата, увеличение на максималния осигурителен праг, повишение тавана на пенсиите?
  • След преговорите за съставяне на коалиционно правителство, кои са най-важните изводи за вас по темата икономика?
  • Ако зависеше от вас, ще предложите ли мерки свързани със Зеления преход?

Отговорите на Любомир Дацов гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

 

Визитка:

Любомир Дацов е завършил планиране и прогнозиране на икономическите системи в УНСС. Работил е в Министерството на финансите от 1992 г. като експерт, началник отдел и съветник по фискалните въпроси на министъра на финансите. Заместник-министър на финансите в кабинетите "Сакскобургготски" и "Станишев". Той е човекът, който е ръководил изработването на всички държавни бюджети от 2001 до 2009 г., а между 1992 и 2000 година е бил част от екипа, който подготвя бюджета. Дацов е първият български представител водил преговори за членство на България в еврозоната.