Инвестицията в завода за производство на електромобили e.GO е в размер на 140 млн. евро частно и банково финансиране. Предвижда се заводът да бъде част от голяма индустриална зона в Ловеч, където ще се произвеждат повечето от компонентите необходими както за e.GO, но така и за други автопроизводители. С този завод "Аутомотив клъстер България" изпълнява една от основните си цели от своето създаване преди 9 години - привличането на автопроизводител у нас, казва Любомир Станиславов, изпълнителен директор на организацията.

В "Аутомотив клъстер България" вече се получават много запитвания от български компании да бъдат доставчици на e.GO в Ловеч, казва Станиславов. Той обаче уточнява, че ако една компания до сега не е била доставчик на автомобилната индустрия, пътят е дълъг, като се започва с процес на сертифициране. От Next.e.GO България и автомобилния клъстер се наемат да помагат с обучение, за да може повече български компании да навлязат в автомобилната индустрия, като доставчици.

Моделът на e.GO, който ще се произвежда в Ловеч ще бъде снабден с батерия от 35 kWh, която ще му осигури пробег от около 200 км с едно зареждане. Производителите преценяват, че това е достатъчно за градски автомобил, който да бъде втората кола в едно семейство. Цената на колата ще бъде около 20 000 евро. "Аутомотив клъстер България" и Асоциацията на автомобилните производители у нас са инициирали предложение за въвеждане на стимул от държавата в размер на 10 000 евро за всеки, който мигрира от традиционен към електрически автомобил, без значение от неговата марка, каза Любомир Станиславов.

  • Защо заводът ще бъде в Ловеч?
  • Кой ще произвежда батериите за e.GO?
  • Каква е причината да говорим за доставчици на мобилност, а не за производители на автомобили?

Какво отговори Любомир Станиславов, гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Арх. Любомир Станиславов завършва архитектура в УАСГ в София през 2001 г. Придобива допълнителни квалификации в University de Valladolid, Испания и Техническия университета в Грац, Австрия. През 2001 започва професионалното си развитие като преподавател в катедра "Теория и история на архитектурата". Автор е на редица значими проекти в България и чужбина. Паралелно с това до 2015 г. работи като партньор с едни от най-големите в световен мащаб издателства като BBC Worldwide, CondeNast, Hola!, Axel Springer, Economist, De Agostini и Haymarket Media Group. През 2012 година е сред създателите на Аутомотив Клъстер България, а от 2015 г. е негов изпълнителен директор. В тази роля участва в привличането в България на поредица от световноизвестни автомобилни компании, сред които и развойният Bosch Engineering Center Sofia. Едно от последните му амплоа е свързано с развитието и укрепването на индустриални сектори с висока добавена стойност, свързани с иновативни технологии в различни области, като изпълнителен директор и на БРАИТ (Българска Работодателска Асоциация Иновативни Технологии).