През 2020 г. стартира глобална инициатива на TED за търсене на решения във всяка една област от човешкото познание, с които да намалим отделянето на въглеродни емисии. Според Парижкото споразумение за климата целта е това да се случи до 2030 г. и обратното броене по темата вече тече. През следващите 8 години трябва да направим така, че да не допуснем процеса на затопляне на атмосферата да надвиши 1.5 градуса, припомни Ирена Комитова, организатор на TEDxVitosha.

Вдъхновена от тези идеи, Комитова предложи на 3-ти март 2023 година, Националния празник на България, всички жители на София, като принос и подкрепа на усилията за преодоляване на климатичните промени, да се съгласят да не използват само за един ден автомобилите си с двигатели с вътрешно горене, като предпочетат да ходят пеша, да карат велосипед или да използват градски транспорт задвижван на ток.

Впрочем, на 9 ноември в Grand Hotel Millennium Sofia започва TEDxVitosha: COUNTDOWN 2022, специално събитие посветено на идеи и иновативни проекти, които минимизират ефектите на климатичните промени. Пет са главните теми, по които ще се говори по време на събитието - отношение към природата, храна, електромобилност, енергетика и иновации. Ключов лектор в събитието ще бъде Халид Емара, посланик на Египет в София. Той ще говори на TEDxVitosha: COUNTDOWN 2022 само три дни след COP 27, ежегодната конференция на ООН за изменението на климата, която ще се проведе тази неделя в египетския курорт Шарм Ел Шейх.

  • Какво е TEDxVitosha?
  • Как да приложим идеите на TEDxVitosha: COUNTDOWN 2022?
  • Какво свързва TEDxVitosha и "чинията" на връх Бузлуджа?

Отговорите на Ирена Комитова гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Визитка:

Ирена Комитова е организатор на събитията TEDxVitosha, представител на The Economist Group за България и издател на сп. PREMIUM Lifestyle. Първото й висше образование е строителен инженер промишлено и гражданско строителство. Впоследствие специализира в Училището по външна политика в Georgetown University, САЩ. Завършва успешно Sloan магистратура по мениджмънт в Stanford Graduate School of Business. През 2000 г. е обявена за един от 100-те глобални лидери на бъдещето от World Economic Forum в Давос.

Управленският й опит включва позиции като Изпълнителен директор на Орифлейм България (1994-2000), Изпълнителен вицепрезидент маркетинг и продажби на Алианц България Холдинг (2001-2002), Генерален директор на Камор Ауто, вносител на BMW (2003-2005). Консултант и водещ на Семинара за лидери е при създаването и лансирането на EMBA програмата на Американския университет в България (2003). Понастоящем е член на Надзорния съвет на Оргахим АД и член на Борда на Дамски форум. Партньор в Advanced Management Consulting Ltd.