Ако вие живеете в къща с двор, скоро ще можете да печелите пари от него. Как ли? Като се регистрирате в платформа за отдаване на дворове под наем. Да, това е идея на стартъп компания за нова онлайн услуга в България, чийто собственик наскоро получи хиляди евро инвестиция от фонда Innovation Capital. Над 100 стартъпа се включиха в програмата XLRadar21 на фонда, който инвестира почти 300 000 евро в начинаещи компании.

Образование, забавление, здравеопазване и електронна търговия са секторите, в които през следващите месеци се очаква да има изключителна иновативна дейност в следствие на последиците от пандемията Covid 19, прогнозира Ангел Ангелов, управляващ партньор във от фонда Innovation Capital.

Последните 12 месеца промениха живота ни по съществен начин, тъй като пандемията повлия както на социалния, така и на работния ни живот. Като оставим настрана всички негативи, трябва да се адаптираме към предизвикателствата и да продължим напред, като гледаме отвъд настоящите застояли времена в близко бъдеще, казва Ангелов. В Innovation Capital вярват, че тази ситуация е донесла много възможности за нововъзникващите компании да променят начина, по който живеем и работим.

  • Колко млади предприемачи се включиха в програмата XLRadar21?
  • Какви бяха изискванията към стартъпите за допуск до участие?
  • Каква е бизнес идеята на стартъпите, които ще подкрепите финасово?
  • С инвестиции на каква стойност беше подпомогнат всеки един от тях?

Какво отговори Ангел Ангелов, гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка

Ангел Ангелов е завършил Бизнес училището на Ithaca College, Ню Йорк, специализирал е в дисциплините Финанси и Международен бизнес. Започва кариерата си в отдел Инвестиционно банкиране в Citigroup, Ню Йорк, след което работи в Делойт България в отдел Корпоративни финанси. След това работи като Старши вице-президент в бутиковата калифорнийска инвестиционна банка Bridge Venture Partners преди да започне свое стартъп студио - Dynax Invest. Съосновател е и на НПО ГарГараж, което се занимава с популяризиране на предприемачеството, акселерация и инкубация на стартиращи проекти.

В момента Ангел Ангелов е управляващ партньор във фонда за дялов капитал Innovation Capital, като е част от проекта от самото начало, а ресорът му е развитие на акселераторската програма XLRadar и инвестиции в компании на етап "ускорение".