Ако дестинацията е с разколебана здравна безопасност, туристите спират да я избират. Необяснимата резистентност на българското население към ваксинацията пряко въздейства на туристическия сектор, казва д-р Мартин Захариев, заместник - председател на Управителния съвет на Националния борд по туризъм. Ето защо от сдружението предлагат решение на два важни въпроса - за стимулиране на ваксинационния процес у нас, и за привличане на повече туристи в пост - Ковид условията от Израел, Русия, Великобритания, ЕС и други традиционни за страната ни туристически пазари.

Как може да стане това? Получаването на ваучер на стойност 50 лв. за хотел или ресторант от всеки ваксиниран би било лесно и работещо решение за стимулиране на ваксинационния процес, казва Захариев. Освен това значителна част от купените вече от държавата ваксини стоят неусвоени и срокът им на годност изтича. Това обаче, според Мартин Захариев, може да се използва като добър повод у нас да бъдат поканени туристи от ЕС, които да се възползват и ваксинират безплатно. Той напомня, че в повечето държави от евросъюза има строго разписани правила за ваксиниране, което изнася с месеци напред ваксинацията на хората там. Сред очевидните ползи от реализирането на една такава идея, Захариев посочва възможността европейските граждани да похарчат пари в българската икономика, докато почиват и накрая да си тръгнат от тук ваксинирани.

  • Ще се реализират ли предложенията на Националния борд по туризъм?
  • Знаят ли чуждите туристи за предприетите в сектора мерки?
  • Подлагат ли се на тестове пристигащите у нас чужденци?
  • Ваксиниран ли е персонала в туристическите обекти?
  • Как ще завърши летният туристически сезон за България?

Какво отговори д-р Захариев, гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка

Д-р Мартин Захариев е заместник-председател на Управителния съвет на Националния борд по туризъм. През последните 25 години работи в областта на медиите като журналист, водещ, продуцент и издател. Завършил е право в СУ"Св. Климент Охридски", специализирал е медиен мениджмънт в САЩ и Англия. Главен секретар на Държавната комисия по далекосъобщения между 1999 и 2001 г. Избран за депутат в 42-ото Народно събрание, където е член на комисията за култура и медии, информационни технологии и съобщения. От 2018 г Мартин Захариев е доктор, професионално направление "Обществени комуникации и информационни науки", институт по библиотекознание и информационни технологии.