България се възползва от предимствата свързани с членството в ЕС и трябва да работи за изпълнението на целите заложени в европейската Зелена сделка. Зелената трансформация е уникален шанс за бизнеса да участва в разработването на екологични, социални и нови модели за управление, без които вече никой няма да бъде успешен. Всъщност, зад това се крият ESG (Environmental, social and governance) политиките и технологиите на бъдещето, каза Ирена Цакова, директор в "Дънди Прешъс Металс". Тя е участник в организираната от Dir.bg и 3eNews международна конференция "Зелената сделка - иновации, инвестиции и справедлив преход", която ще се проведе на 10 юни от 9 ч. сутринта в Sofia Event Center.

Минните фирми са първите носители на ESG политиките, защото те най-добре виждат и осъзнават, че природни богатства са изчерпаеми. Животът на рудниците е кратък. Ето защо, казва Цакова, когато на едно такова място бизнесът приключи, трябва да си направил така, че след теб да не започне обезлюдяване на района, а да има и друг бизнес, който да поддържа местната общност жива. Това осмисля ESG политиките, които "Дънди Прешъс Металс" прилага в населените места, където има рудници.

  • Какво представляват ESG политиките?
  • Как се съвместяват минна индустрия и зелени технологии?
  • Възможна ли е зелената трансформация без продукцията на мините?

Отговорите на Ирена Цакова гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Ирена Цакова има магистърска степен по инженерна химия и "Екологичен мониторинг, контрол и здраве". Работила е в отдел "Опазване на околната среда" в завода в Кремиковци. Сега е директор "Разрешителни и правни дейности" за българските дружества на "Дънди Прешъс Металс" в Челопеч и Крумовград. През 2015 г. е избирана за една от стоте вдъхновяващи жени в минната индустрия на нaй-гoлeмия мeждyнapoдeн фopyм зa инвестиции в миннoтo дeлo "Міnеѕ аnd Моnеу".