Министър-председателят Кирил Петков и министърът на енергетиката Александър Николов дадоха пресконференция след днешното онлайн правителствено заседание - онлайн, тъй като финансовият министър Асен Василев е диагностициран с COVID-19 и е под карантина.

Премиерът съобщи, че правителството е приело проекта за бюджет за 2022 г. Наред с енергийните проблеми Петков говори образование, за НАТО, Русия, българския батальон и Северна Македония.

Премиерът засегна и болната тема за минималната заплата и квалификацията на кадрите, по която има непримирими позиции в тристранния съвет.

Приетият проектобюджет

Правителството прие проектобюджета за 2022 г., каза пред журналисти премиерът Кирил Петков след днешното заседание на кабинета.

"Това е бюджет на растежа", посочи той.

"Инвестициите от държавния сектор ще са 5,8 процента от БВП; дефицитът без ковид мерките ще е 2,5 процента от БВП, а заедно с ковид мерките ще е 4,1 процента от БВП. Това означава че дефицитът финансира инвестициите", коментира Петков.

Ще имаме безплатни детски градини от април

"Ще имаме безплатни детски градини, започвайки от април, ще инвестираме да няма пенсионер под линията на бедност. Поне за следващите 6 месеца ще имаме мерки за справяне с ковид и високите цени на тока", заяви Петков.

Сметките за ток и газ за бита и компенсациите

"Сметките за електричество, които ще са получат през февруари, ще включват компенсациите за декември и за януари, и ще са значително по-ниски. Помощите за общините включват помощи за ток за учебните заведения, за детските градини и болниците", посочи премиерът.

Започва и работна група в която ще се обсъдят помощите за общините. 

МВР и ДАНС започват да работят от днес по случая със завишените цени на осветителни тела в центъра на София. Докато имаме ситуация, в която една лампа от едната страна на улицата да струва 1587 лева, а друга лампа, от другата страна на улицата струва 5755 лв., докато не изчистим тези обществени поръчки, не можем да говорим, че общините нямат пари за осветление, подчерта Петков.

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка с изявленията на общинския съветник Борис Бонев относно обществена поръчка за уличното осветление със завишени цени в София.

"По случая се извършва проверка. Изискана е цялата документация относно описаните в публикациите обществени поръчки за улично осветление", съобщиха от СГП.

Промяна на цената за бита няма. Остава компенсацията за бизнеса, за индустриалните потребители. Ще прегледаме ситуацията в общините. Това важи и за някои от университетите и общежитията, каза на свой ред Александър Николов.

Компенсациите за газа за бита са високи, като в момента покриват 20% от разходите за битовите потребители - 42 лева за мегаватчас е много и покрива 30 процента от цената към битови потребители, изтъкна енергийният министър.

България има една от най-ниските цени на природен газ. Ползата за гражданите е споделена с бизнеса. Планираме мерки с партньори от бизнеса. Ще се опитаме това да става бързо, но гледаме да става и прозрачно, отбеляза Николов.

Ситуацията в "Булгаргаз"

Уволненията в обществения доставчик са за това, че хората там не са си изпълнили задачите по правилния начин и са довели до увеличението на цените на природния газ, каза премиерът. Той отбеляза, че в момента се води разследване и изрази увереността си, че част от решенията, които ръководителите на дружеството са взели са довели до високите цени на газа и 30-те процента повишение (за януари), което беше предложено на КЕВР.

Разликата в цените на природния газ, който сме могли да доставим, е огромна. Това е директна щета за "Булгаргаз" и за потребителите, това граничи със саботаж, защото са взети безумни решения по безумен начин и е опит да се прехвърли отговорността на новото правителство, каза Кирил Петков.

Когато сме се отказали от евтини количества природен газ с оправданието, че няма готова връзка с Гърция, това е очевадна грешка или целенасочен грешен избор, подчерта премиерът и акцентира на това, че очаква обвинения по темата за цените на природен газ.

Николов каза на свой ред, че според него има поредица от събития в управлението на ресурсите в "Булгаргаз" и ясно нежелание да се следва политиката на КЕВР.

"Цените, които "Булгаргаз" е предлагал и са одобрени от КЕВР са публични и на сайта на компанията. Може да погледнете променливите на цените на международните пазари и да прецените дали всички ресурси са отишли в полза на гражданите", предложи министърът и попита дали всеки потребител е задължен да плаща за некомпетентност.

Кадри и квалификация

Държавата не е ефективен работодател и затова ще вземем мерки за повишаване на производителността на хората в администрацията, каза премиерът.

710 лева е най-ниското ниво на минимална работна заплата в ЕС. Производителността на българския работник е малко над 50 процента от средноевропейската, а минималната работна заплата е 27 процента от средноевропейската, отбеляза Петков в отговор на въпрос. Нашите работници са по-ефективни, отколкото им се плаща, подчерта той. Всички да работим за повишаваме на ефективността, защото не е нормално да поддържаме ниво от 710 лева минимална работна заплата, каза още Кирил Петков.

Коментарът на вицепремиера Василев беше ясен, категоричен е министър-председателят въз основа на гореизложеното. 

Министърът на финансите Асен Василев набеди пред Тристранния съвет работодатели, че част от тях са некомпетентни. Впоследствие от бизнеса поискаха да им се извини, на което министърът отговори пред БНР: "За истината не трябва да се извинявам".  

За международното положение

"Приоритизираме добросъседството - такава ще е политиката ни към Северна Македония", каза Петков.

"По горещата тема за Русия и НАТО заявихме, че водещата страна е България. Досега не сме говорили за български батальон и смятаме, че харченето в посока отбрана не трябва да бъде "просто купуване на техника безцелно, за да имаме боеспособност", добави премиерът.

Какво предстои в напрегнатата енергийна седмица

Както се разбра, "Булгаргаз" внася за одобрение в КЕВР предложение за по-ниска със 17 на сто цена на природния газ от 1 февруари. КЕВР обаче е в преходен период - очаква се най-рано в края на седмицата да бъдат избрани нови членове и председател в намаления на пет души състав на регулатора.

Да припомним изказванията на представители на властта, че е твърде вероятно мораториумът върху енергийните цени за бита да падне след избора на нови членове на КЕВР.

Във вторник, 1 февруари, се очаква извънредно заседание на комисията по енергетика, свикано по предложение от 1/3 от депутатите. На заседанието трябва да се обсъдят възможностите за компенсиране на високите цени на тока за училища, детски градини, общини, градски транспорт и др. п. структури.

Засега правителството предлага компенсация на 75 на сто от горницата над 185 лв. "И това е една чудесна стъпка, въпросът е какви ще са пазарните цени през февруари", каза пред БНР по-рано днес Владислав Панев, член на на Комисията по енергетиката, депутат от ДБ.

"Ако през февруари има по-високи цени на тока, тогава ще трябва да се преразгледа това решение", смята Панев. 

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС настоява държавата да компенсира 100 процента увеличението на сметките за ток на всички обществени организации, които не могат да увеличават цените и изпълняват обществена услуга: общини, ВиК дружества, молитвени домове, училища, детски градини, болници и други. 

Как да се тушира поскъпването на тока

Пред Нова Александър Николов днес отбеляза, че поскъпване има единствено на свободния пазар на електроенергия, тъй като цената на регулирания не се е променяла от 1 юли м.г. В същото време в ЕС в момента цените за бита са много по-високи от тези у нас. Той обясни, че в Министерството на енергетиката усилено проверяват кои мощности (по шапката на БЕХ) са в ремонт, защо тези ремонти са отлагани и се правят в момента, вместо те да работят и да произвеждат по-евтина електроенергия.

"Но тези мощности не са много, а в същото време възможностите за производство на ток от нашата система са близо до горната граница, поясни министърът.

И подчерта, че каквото е било възможно да се направи, за да се повиши предлагането на електроенергия, особено в пиковите часове, вече е сторено. А за спиране на износа, дори не може и да се мисли, защото подобна мярка ще донесе на страната ни много негативи - "от санкция от страна на ЕС, тъй като така ще нарушим правилата в Общността, до създаване на конфликт със съседните държави-членки, от които ние също зависим".