Теоретично е възможно да спрем износа на електроенергия и така цените да бъдат намалени. Това обаче ще донесе на страната ни много негативи - от санкция от страна на ЕС, тъй като така ще нарушим правилата в Общността, до създаване на конфликт със съседните държави-членки, от които ние също зависим. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Александър Николов в ефира на Нова телевизия.

Министърът отбелязва, че единствен вариант за спирането на износа на ток е да се откажем от ползите, които България получава от членството си в ЕС, които са много повече от негативите, като поскъпването на тока през последните месеци на пазарите в Общността, поради което се повишават и цените на борсата у нас.

Николов призна, че при спиране на износа на ток цените в България действително ще се понижат. Но това ще донесе след себе си много негативи за страната ни.

"Глобата е едно на ръка. Дългосрочно ние трябва да имаме много добри отношения с всички наши съседи. Както Румъния, така и Гърция са ни ключови партньори. Специално с Гърция, заради инфраструктурата й за природен газ, е ключово да имаме дългосрочни добри отношения. Ако спрем износа сега, те ще пострадат много. Съответно можем да очакваме абсолютно същата реакция в момент, в който ние ще се нуждаем от тях, за да не се получи такава ситуация при нас", обясни енергийният министър.

Николов допълни, че заради генериращите мощности, с които разполага, България балансира целия регион.

3e-news.net