Бившият директор на "Булгаргаз", уволнен заедно с останалите членове на ръководството в петък в края на работния ден, заяви, че са били освободени без никакви мотиви от БЕХ.

Той разкри, че са научили вечерта около 20.00 часа от медиите и подчерта, че върху ръководството през последните няколко месеца е упражняван огромен натиск. Николай Павлов отрече и всички обвинения към държавното газово дружество, което управлява от няколко години.

"Ставаме свидетели как се погазва законът за публичните предприятия и лекотата, с която се прави, е изумителна. В последните няколко месеца ръководството е подложено на огромен натиск, не се подбират средства, с които се мачка ръководството", заяви Николай Павлов пред бТВ.

Отстраненият изпълнителен директор на държавното дружество е под карантина заради коронавирус и се включи по Вайбър.

"Ние сме в отлично финансово състояние. Миналата година регистрирахме най-успешната година в историята на "Булгаргаз", каза Павлов и обясни, че това не е на гърба на потребителите, защото надценката е не повече от 1,4% за миналата година.

"Имаше проверка, имаше предварителен доклад с несъстоятелни констатации, опровергали сме ги всички до една. Изпратили сме нашите коментари на БЕХ", разказа Павлов.

Уволненият шеф на "Булгаргаз" беше категоричен, че не е вярно твърдението, че са точили газ от хранилището в Чирен.

"Ние сме изпълнили на 100% нашето задължение по плана за извънредни ситуации, подписан от министъра на енергетиката. Друг е въпросът другите доставчици дали са успели. "Булгаргаз" не е оператор на газохранилището, ние го използваме като всеки един друг доставчик", обясни Николай Павлов.

Той каза, че в доклада от проверката на "Булгаргаз" е имало несъстоятелни констатации и в момента подготвят да публикуват на сайта на дружеството коментарите по проверката.

По повод твърдението, че нарочно са бавили доставките на азерски газ, Павлов обясни, че дружеството "не строи газовата връзка с Гърция, а е само търговец, който доставя газ".

"Тъй като не е израграден газопроводът, трябва да се молим на азерите да доставят на друг газопровод, отдалечен на 300 км, и на договорна цена, за което нямат никакво задължение. И въпреки всичко ние успяхме да ги склоним да доставят някакви количества, каквито те се съгласяват, на друг газопровод на договорната цена", посочи отстраненият директор на "Булгаргаз".

Павлов нарече "поредната лъжа" другото обвинение на управляващите към "Булгаргаз", а именно, че са продавани евтини количества газ на по-високи цени на фирми за износ в чужбина.

"Това не отговаря на истината, това е поредната лъжа. "Булгаргаз" удовлетворява всички заявки и едва ако останат свободни количества, ние ги продаваме на борсата на най-високата възможна цена", обясни Николай Павлов.