Във вторник "Булгаргаз" ЕАД ще внесе предложение за намаление на цената на природния газ за февруари с поне 17%. Това каза по БНТ Николай Павлов, който все още е изпълнителен директор на дружеството обществен доставчик - до вписването на новия Съвет на директорите.

Изявлението на Павлов идва ден, след като новоизбраният председател на СД на "Булгаргаз" Иван Топчийски каза по bTV, че "цената на газа е увеличена по начин, който не изглежда логично". Възникват въпроси колко рационални са тези цени, предстои да разберем, заяви той. 

Междувременно отново по БНТ днес енергийният експерт Иван Хиновски определи като нелогично действие предложеното понижение със 17% на цената на газа. "Очевидно "Булгаргаз" е намерил някакви собствени резерви. От тези изказвания не става ясно на каква основа е това понижение и за никой от експертите не е логично. Всеки би приветствал такова намаляване, стига то да не е за сметка на ликвидността на дружеството."

Хиновски призова за одит на "Булгаргаз", за да се видят приходите и разходите. Дали има приход от евтин газ, който се изнася за Румъния и да се провери дали има реекспорт за Италия.

По Нова министърът на енергетиката Александър Николов изрази мнение, че причината цената на природния газ за януари т.г. да бъде увеличена с толкова (над 30 на сто спрямо предходния месец) е в поведението на освободеното вече ръководство на "Булгаргаз" и това, че техните предложения са били приети директно от КЕВР. По думите на министъра страната ни разполага с два дългосрочни договора за внос на газ, както и с хранилището в "Чирен". Ако те са били управлявани правилно, увеличението на цената на газа от 1 януари е могло да бъде 5%, смята Николов.

Кой ще одобри новото предложение, като "няма" КЕВР

Очаквам утре, вторник, 1 февруари, да имаме одобрен от парламентарната енергийна комисия намален състав на КЕВР от 9 на пет члена, каза в същото време по БНР депутатът от ДБ Владислав Панев.

"Днес или утре очакваме Държавен вестник да обнародва намаления състав (след приетите на второ четене в пленарна зала промени в Закона за енергетика - б.р.), което означава, че членовете юрист и икономист отпадат. След това отпадат след жребий още две имена и след това изслушваме кандидатите за член и председател, които най-рано могат да бъдат потвърдени от Народното събрание в петък", каза още Панев.

Какво да се прави с "Булгаргаз"

"Булгаргаз" е доста апетитно дружество, което е в отлично финансово състояние, с много добър авторитет и огромен фактор на пазара, това е пазар за близо 3 милиарда лева и е доста апетитна хапка, коментира Николай Павлов. По думите му дружеството не може да бъде приватизирано, защото няма активи, най-големите активи са договорите, които "Булгаргаз" е постигнала.

"Беше включен целият инструментариум, включително полицейски, за да се натиска дружеството и ръководството, включително и в момента в блока, в който живея, има дежурна полицейска кола. Тези неща очевидно се правят, за да се сплаши ръководството. След проверката на БЕХ констатациите бяха несъстоятелни, некоректни и неверни. Ще публикуваме на сайта на "Булгаргаз" днес тази проверка", каза Николай Павлов по БНТ.

Той поясни, че след проверка на ДАНС се е оказало, че "Булгаргаз" си върши работата.

"Не очакваме да бъдат открити нарушения. Ако вземем грешно решение по отношение на договори, това може да коства стотици милиони долари на компанията и на държавата. Цялата документация за азерския газ, за газовата връзка Гърция - България е в Министерството на енергетиката, БЕХ и Министерския съвет. Печалбите, които реализираме, ги наливаме под формата на дивиденти в Българския енергиен холдинг и оттам в държавата", каза още Николай Павлов. Той отбеляза, че не е ничий човек, а експерт, който няма принадлежност към някоя партия. 

На свой ред Иван Хиновски смята, че смяната на ръководството на "Булгаргаз" идва навреме, защото предстоят най-важните преговори в българската газова индустрия - новият договор с "Газпром". Той изтъкна, че общественият доставчик трябва да има нова пазарна стратегия и е изправен пред тежка конкуренция.

"На нашия пазар оперират мастити търговци, те взимат част от пазарните позиции на "Булгаргаз". "Булгаргаз" трябва да си изготви много ясна стратегия. "Газпром" също прави маневри, готви фирми негови посредници, които да оперират на българския пазар. Върви реструктуриране на пазара на газ. Големи компании се намесват с оферти за внос на газ", каза Хиновски по БНТ.

В отговор на твърденията, че новият изпълнителен директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов е свързан с "Газпром", пред bTV в неделя Иван Топчийски намери за нормално, след като Йоцов е работил в бранша, "да има контакти с доставчици".