До две седмици се надявам да падне мораториумът върху цените. Това каза пред Нова нюз заместник-председателят на парламентарната комисия по енергетика и депутат от "Демократична България" Ивайло Мирчев. По думите му цената на газа може да падне веднага. В момента у нас има наложен мораториум върху цените на тока, парното и водата за домакинствата.

"Имаме предложение за компенсаторен механизъм. Надявам се до 2-3 седмици да падне мораториумът върху цените. Цената на газа може да падне веднага, а вкарването на азерски газ у нас е задължително, не само заради ниската цена. Необходима ни е диверсификация. Не знаем какво ще се случи с казуса около Украйна. Трябва да сме подготвени и да не сме зависими от никого. Има капацитет за вкарване на азерски газ през Гърция. Една година ръководството на "Булгаргаз" се правеха на ударени, а представители на всички партии се опитвахме да ги убедим в необходимостта на този ход. Премиерът днес обърна внимание на нещо много важно- когато си директрор на държавно дружество не може да си позволиш да служиш на чужди интереси. Всеки, предприел такава стъпка, трябва да бъде разследван и да се вземат най-сериозни мерки. Повече от година призовахме, че азерският газ трябва да бъде внесе. Въпреки това България продължи да купува пет пъти по-скъп газ", обясни той.

Ивайло Мирчев коментира още, че в момента няма основание цената на тока да бъде променяна.

"След вдигането на мораториума няма причина да бъде променяна цената на тока за регулирания пазар", коментира още той.

Във връзка с различията в управляващата коалиция Мирчев добави, че съществуват нормални концептуални различния между политическите субекти, но партиите се държат адекватно, спазвайки заложените цели в споразумението.