Цялото ръководство на "Булгаргаз" бе освободено днес по овреме на заседание на Българския енергиен холдинг, проведено днес, съобщи zashtoto.com

Информацията беше потвърдена пред Dir.bg от източници, близки до дружеството.

Единствената точка в дневния ред на заседанието, започнало в 17,30 часа в петък, е била освобождаване на Съвета на директорите на "Булгаргаз". Час по-късно, в 18,30 часа, е избрано и ново ръководството на дружеството, става ясно от протокол от събранието, с който интернет изданието разполага.

За председател на новия 5-членен борд на директорите на обществения газов доставчик е избран Иван Топчийски, а за изпълнителен член на Съвета на директорите - Людмил Йоцов.

В борда на дружеството влизат и Антон Адамов, Стефан Войнов и Анжела Славова. 

За смяна на ръководството на "Булгаргаз" се говори напоследък все по-често, като се изтъкват различни мотиви. В дружеството на проверки влязоха ДАНС и МВР.

Само преди няколко дни, във връзка с намалените доставки от Азербайджан, енергийният министър Александър Николов заяви, че причините са установени и принципалът трябва да реши...

"Булгаргаз" бе обвинен от министрите на енергетиката и на финансите, че е изнасял евтин газ от хранилището в Чирен и го продавал на газовите борси. По време на заседание на парламентарните комисии по енергетика и финанси неотдавна финансовият министър Асен Василев заяви, че се извършва проверка защо "Булгаргаз" черпи газ от Чирен на по-ниски цени и го продава в чужбина, вместо да го продава на ниски цени в България и на "Топлофикация София".

Твърдението бе отхвърлено от Николай Павлов, вече бивш шеф на газовото дружество. "Истината е, че "Булгаргаз" не изнася газ за Румъния", каза той.

Преди десетина дни Николай Павлов заяви, че текат  проверки от няколко седмици. Задават въпроси и искат да им се предоставят съответните документи. Това, което се стовари върху "Булгаргаз" е наистина шокиращо, каза той.

На други обвинения, че е възможно "Булгаргаз" да не е искала да внася цялото договорено количество азерски газ, Павлов заяви пред Bulgaria On Air на 9 януари, че от дружеството "съгласно договора, "Булгаргаз" има право да получи азерски газ по газопровода IGB - газовата връзка с Гърция. В момента виждаме, че газопроводът не е изграден и ние не можем да получаваме договорните количества.

В коментар за газовите доставки от Азербайджан, посещението и проведените срещи с представители на компанията доставчик, министърът каза, че се изпълняват ангажиментите по поетите от азерската страна ангажименти, предвид промените по договора.

"Установили сме това, за което бяхме. Нямаше представител на "Булгаргаз" с нас на срещата", каза Николов. "По-малко количества взема ("Булгаргаз"), отколкото може да получава", каза той. В отговор на въпрос "Защо не се взема максимума?" министърът отказа да коментира, включително и изявленията на "Булгаргаз", тъй като "се вадят от контекста и се интерпретират по удобен начин, което е меко казано странно".

"Да, направили сме съответните проверки и сме установили какви са причините и защо, оттам нататък "Булгаргаз" има принципал, знаете, че текат проверки и при тях, така че те ще установят това, което се е случило назад във времето, предполагам", коментира Николов.