Цената на газа е увеличена по начин, който не изглежда логично". Това заяви пред bTV новият председател на съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски.

Топчийски посочи, че още не се е запознал с действията на предишното ръководство и не иска да ги коментира. Все още предстои новото ръководство да влезе в длъжност.

"Възникват въпроси колко рационални са тези цени. Предстои да разберем и да направим анализ дали решенията на предишното ръководство са били прекалено консервативни или прекалено агресивни", каза той.

"Много е важно да се оптимизира миксът (на природен газ) като ценово предложение към регулатора. Да се оптимизира като се използва наличното количество в газовото хранилище, доставките на азерски газ и доставките от "Газпром". Дори да приемем, че количествата (на доставка) са такива, каквито са, също може да направи голяма разлика за крайния потребител, защото имаме и регулиран пазар, имаме и пазар, който е свободен", отбеляза още Топчийски.

Той зае поста на председател на съвета на директорите на "Булгаргаз" при изненадващата рокада на ръководството, предприета в петък от БЕХ.

Мястото му е било предложено преди три дни, а причината е била неговата финансова експертиза, като в миналото е правил и одити на "Булгаргаз", отбеляза Топчийски.

По думите няма значение дали старото ръководство е щяло да бъде освободено в петък или в понеделник, а какво ще се прави занапред.

Топчийски посочи, че не се е запознал със заключенията на проверката на БЕХ, която доведе до освобождаването на предишното ръководство, нито знае какво е установено при акцията на ДАНС в газовото дружество.

"Основната ни задача да има прозрачност и ефективност при работата на дружеството", посочи Топчийски.

Що се отнася до твърденията, че новият изпълнителен директор на дружеството Людмил Йоцов е свързан с "Газпром", Топчийски каза, че е нормално, след като Йоцов е работил в бранша, "да има контакти с доставчици".

Председател на съвета на директорите на "Булгаргаз" смята, че може да се оптимизират доставките на по-евтин азерски газ дори при настоящата свързаност на газопреносната ни мрежа с Гърция.

"Инфраструктурата се стопанисва от други компании. Ние ще се концентрираме върху търговката част", коментира Топчийски.