Бойкотирането на японските стоки в Южна Корея е съкратило рязко вноса им. Това съобщи днес митническото управление на страната, цитирано от телевизия Кей Би Си и ТАСС.

По данни на южнокорейските митници през първите 10 дни на септември вносът на бира от Япония се е сринал с 99,9 на сто спрямо същия период на миналата година. Вносът на японски цигари е спаднал с 92,7 процента, а на оборудване за хардуерна козметология - с 83 процента. Вносът на потребителски стоки като преработени храни и козметика през август е намалял с 2,8 процента на годишна основа.

Бойкотът на японските стоки и услуги започна в знак на протест срещу решението на Япония през юли да затегне контрола върху износа за Южна Корея на три вида материали, необходими за производството на полупроводници и екрани на различни електронни устройства. След това на 2 август японското правителство реши да извади Южна Корея от списъка на държавите, в които японските наноматериали и високотехнологични компоненти се доставят без ограничения по опростени процедури, припомня ТАСС.