Изострянето на напрежението в търговията със САЩ може да предизвика рецесия в Германия и ЕС, предупредиха днес водещи германски икономически институти, цитирани от Ройтерс.

Оценката е направена в разпространен днес доклад за перспективите на германската икономика на петте института - берлинския Де И Ве (DIW), мюнхенския Ифо (Ifo), есенския Ер Ве И (RWI), И Ве Ха (IWH) и И Еф Ве (IfW).

Институтите посочват още, че заплахата на президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи мита за вноса на европейски коли може да струва работни места и да навреди на производителността и просперитета в Германия.

Ответни мерки на Брюксел вероятно ще облекчат икономическите затруднения в ЕС и ще предизвикат голяма рецесия в САЩ, посочват институтите в доклада си.

ЕС заяви, че ще отговори подобаващо, ако Тръмп наложи мита върху вноса на автомобили, докато двете страни обсъждат как да намалят търговските бариери.

Значителни и широкообхватни допълнителни митнически мерки, които евентуално биха предприели САЩ, ще доведат вероятно до "голяма рецесия в Германия и Европа," се отбелязва още в доклада.

Институтите не посочват срокове за този сценарий.

Те понижиха прогнозата си за растежа на брутния вътрешен продукт на Германия за тази година от 2,2 процента на 1,7 процента.

По-рано тази седмица Германската промишлена асоциация (BDI) намали прогнозата си за растежа на германската икономика за тази година от 2,25 процента до 2 процента заради по-слабото търсене на германски износ, което пък е предизвикано от американската търговска политика и Брекзита.

Германия, където всяко трето работно място зависи от износа, ще бъде сериозно засегната от американските мита върху колите, тъй като германският автомобилен сектор е изключително голям. Напрежението нарасна миналия месец, след като Тръмп отхвърли предложение на ЕС за премахване на автомобилните мита.

Институтите също така отбелязват като икономическа заплаха за Германия валутните кризи в Турция и Аржентина, както и възможността Великобритания да напусне ЕС без споразумение.