В стремежа си да привлича компании, които търсят алтернативни пазари заради търговската война между САЩ и Китай, Виетнам печели сериозно предимство спрямо останалите държави в Азия, пише Bloomberg.

Виетнам беше избрана за най-добрата дестинация за производство сред 7 развиващи се страни в Азия в класацията на компанията за инвестиционно банкиране Natixis. Проучването обхваща няколко категории - демография, цена на електричеството, заплати, възможностите за бизнес и логистика, както и производството като дял от преките чуждестранни инвестиции.

"Виетнам е напът да отнеме част от глобалния пазарен дял на Китай в производството", коментира старши икономистът в Natixis в Хонконг Трин Нгуйен. Това е ясният победител от търговската война, допълва той.

Министър-председателят на Виетнам Нгуйен Хуан Фук се възползва от търговското напрежение, за да изгради имидж на страната като ключов производител и износител в региона.

Евтина работна ръка и евтини услуги

Служителите в производствените предприятия в азиатската страна получават средно по 216 долара на месец, което е с 50% по-малко спрямо средностатистическия работник в Китай. Благодарение на субсидии от виетнамското правителство токът е сравнително евтин - 7 щатски цента на киловатчас.

В Индонезия електричеството струва 10 щатски цента на киловатчас, а във Филипините - 19, показват публикуваните през юни данни на GlobalPetrolPrices.com.

Също така Виетнам е с една от най-големите работни сили в Югоизточна Азия - 57.5 млн. души. По информация на Световната банка броят на заетите в Малайзия е 15.4 млн., а във Филипините 44.6 млн.

Сделки и инвестиции

Комунистическите лидери във Виетнам се стремят да сключват сделки за свободна търговия с Южна Корея и Европа. Ханой се присъедини към Транстихоокеанското търговско партньорство през юни.

Правителството сключи търговска сделка с Европейския съюз (ЕС) през юни, чрез която са отменени всички мита. В Югоизточна Азия само Сингапур е другата държава с подобно споразумение.

Властите в Ханой стимулират чуждестранните инвестиции, като вече в страната чрез специален закон е позволена 100% чуждестранна собственост на публична компания. Изключение правят единствено банковият и телекомуникационният сектор.

Чуждестранните преки инвестиции във Виетнам се увеличават, като правителството очаква за 2018 г. да достигнат 18 млрд. долара.

Стабилност

Икономиката на Виетнам е една от най-бързо разрастващите се, като прогнозите са за растеж от 7% през тази година. Виетнамският донг е стабилен през 2018 г. в сравнение с останалите валути в Азия.

"Силният икономически растеж и политическата стабилност са изключително важни за инвеститорите", обяснява мениджърът във виетнамската адвокатска фирма Freshfields Bruckhaus Deringer LLP Тони Фостър.