Полша блокира предложения от Франция компромис за прилагане на минимален корпоративен данък в целия Европейски съюз (ЕС), съобщи Ройтерс. Това е поредният удар по глобалното преразглеждане на международните данъчни правила.

Въпреки предложените изменения Варшава все още има опасения, че минималният данък може да влезе в сила, без новите правила да възпират големите мултинационални компании да отчитат печалбите си в страните с най-благоприятни данъчни правила, каза началникът на полската приходна агенция Магдалена Жечковска.

Близо 140 държави, включително Полша, постигнаха сделка през октомври за минимална данъчна ставка от 15 процента за мултинационалните компании с надежда да затруднят гиганти като "Алфабет" (Alphabet), "Амазон" (Amazon) и "Фейсбук" (Facebook) да избягват плащането на данъци, като регистрират печалбите си в страни с ниско данъчно бреме.

Франция, която пое ротационното председателство на Съвета на ЕС на 1 януари, настоя за бързо прилагане на сделката в блока, където данъчните въпроси изискват единодушно одобрение на всички страни членки.

Полша беше една от четирите страни, които блокираха опита за намиране на компромис миналия месец, но Швеция, Естония и Малта се отказаха от съпротивата си след промени в сделката.

Френският финансов министър Бруно Льо Мер заяви, че не е убеден в правотата на полската позиция. Опасенията на Варшава са били взети предвид, а други страни членки също са направили отстъпки, подчерта той.

Льо Мер заяви, че ще върне въпроса в дневния ред на следващата месечна среща на финансовите министри на ЕС.