Има отлични предпоставки частта от световното споразумение за облагане на мултинационалните компании, която въвежда минимален данък от 15 процента върху печалбата, да влезе в сила в началото на 2023 г. Това прогнозира днес в ефира на Бе Еф Ем (BFM TV) бизнес директорът на центъра за данъчна политика и администрация в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Паскал Сент-Аман, цитиран от Франс прес и БТА.

Той обаче бе по въздържан по повод друга част от споразумението, отнасяща се за разпределението на данъците върху печалбата на 100-те най големи мултинационални компании в света.

Смятам, че ще спазим крайните срокове за минималния данък, каза Сент-Аман, като същевременно подчерта, че времето притиска заради желанието на Г-20, държавните и правителствени ръководители да покажат, че има промяна и използването на данъчни убежища повече не може да бъде толерирано.

ОИСР публикува на 20 декември документ за начина на изчисляване на този минимален данък, с който ще бъдат облагани компании, имащи консолидиран оборот от поне 750 милиона евро, когато минималната ефективна ставка в различните им юрисдикции на дейност е под 15 процента.

ЕК представи на 22 декември директива, за да транспонира тази част от споразумението (стълб 2), подписано през октомври от 137 страни.

За стълб 1, който се отнася за това как по-добре да бъде разпределена печалбата на големите мултинационални компании, включително и цифровите, е необходима многостранна спогодба, договор на световно равнище. Той ще е готов през юни, заяви Сент-Аман.

След това споразумението трябва да бъде ратифицирано от всички страни членки, включително САЩ, добави високопоставеният представител на ОИСР. Той обясни тази своя предпазливост с факта, че обикновено ратифицирането на многостранно споразумение отнема малко повече от шест месеца.