От днес отпада ограничителният режим за провеждането на екскурзии в страната. Може би първите пътувания ще се осъществят около 15-20 март - това прогнозира пред БНР Павлина Иванова от Обединение "Бъдеще за туризма".

"Има доста голям интерес от граждани, които искат да направят някакво движение, защото Covid една година прикова всички вкъщи", коментира тя.

От сдружението са изготвили протокол за извършване на дейността, който ще бъде представен за одобрение на здравния министър. "Съвсем скоро ще имаме много ясно разписани правила", съобщи тя.

За момента не е ограничен капацитетът на ползване на автобусите и те могат да се движат пълни, уточни Павлина Иванова. 

Логиката е проста: хората, които предприемат пътуване, се чувстват добре, никой не пътува болен, посочи Иванова. "Никой няма да плати за лукс, при положение, че не се чувства добре."

Тя допълни, че ще се ползват и сертификатите за получена ваксина.

"Така или иначе се придвижват междуградските линии и те пътуват с пълен капацитет", припомни Иванова.

PCR-рите се изискват при международните пътувания, там нещата няма да са толкова лесни, колкото в страната, отбеляза Павлина Иванова.

Тя одобрява идеята работещите в туризма да бъдат масово ваксинирани, още повече, че различните пазари вече предявяват претенции да бъдат обслужвани от ваксинирани лица.

Обединение "Бъдеще за туризма" свиква членовете си на

масов протест утре.

Предстоящият протест е свързан с изходящия туризъм, който е в колапс, поясни Павлина Иванова. По думите й този бизнес не работи от 1 година, все още няма гаранционен фонд, а скоро стават изискуеми средствата, които клиентите могат да си искат обратно заради нереализираните пътувания.

Ако няма намеса на държавно ниво, бизнесът няма да се справи и се очакват масови фалити, смята тя. До момента за година в бранша не е имало обявен фалит. Целта е да бъде възможно разплащането с клиентите, а след това всяка фирма ще решава след една година локдаун дали и как ще продължи, обобщи Павлина Иванова.