След безсънна нощ, която завърши със споразумение за рекордния бюджет на ЕС до 2027 г. - 1 трлн. евро, заедно с Плана за възстановяване за 750 млн. евро, премиерът Бойко Борисов направи извънредно включване от Брюксел. Във жива видеовръзка чрез Фейсбук страницата си той обяви, че зимните ни курорти ще работят, но само при спазване на много строги противоепидемични мерки.

"Със Себастиан Курц внимателно говорих за зимния туризъм, защото той възнамерява да го пусне, както и ние. Много строги мерки - маски, събирания в хотел, но да върви. Тези любители на зимните спортове да могат да отиват и да практикуват. За радост, в България има много курорти", съобщи Борисов.

Той призна, че всички евролидери са притеснени от финансово-икономическите показатели. По думите му, единствената държава с прогнозиран ръст на БВП е Китай, докато в Европа и САЩ се очаква спад от 10-15%.

"Разговарях с абсолютно всички колеги, за да чуя самите те какво мислят. Всичко са притеснени от срива на БВП на ЕС", каза още Борисов и уточни, че е благодарил на председателя на ЕЦБ Кристин Лагард за удължаването на мораториума на банките, но в същото време подчерта, че това не може да продължава безкрайно дълго.

"Блокирането на хората в домовете създава много проблеми, въпреки че е единственият възможен начин", добави министър-председателят.