Служителите в берлинския обществен транспорт стачкуват днес. Метрото и трамваите не се движат, а повечето автобуси останаха в гаража, тъй като работещите в сектора настояват за по-добро заплащане и работно време, предаде ДПА.

Предупредителната стачка започна в 3 часа местно време тази сутрин (4 часа бълг. време) както бе планирано, каза Джеръми Арнт от синдиката Ферди (Verdi).

Стачката не е засегнала крайградските влакове. Властите са организирали допълнителни възможности за транспорт, за да се справят със стачката, но отбелязват, че влаковете не са по-пълни от обикновено.

Лешек Надолски, говорител на берлинските таксиметрови шофьори, каза пред местно радио, че таксиметровите шофьори се търсят активно.

Преговорите между Берлинското транспортно предприятие, което е основният превозвач в сферата на обществения транспорт в германската столица, и профсъюзите се провалиха в четвъртък. Предупредителните стачки са стандартна тактика, използвана от германските профсъюзи, преди да прибягнат до тотална стачка.