Споразумение за бъдещите търговски отношения между Великобритания и ЕС след Брекзит може най-после да бъде постигнато този уикенд, казаха днес в Брюксел високопоставени служители от ЕС, цитирани от Ройтерс.

Лондон обаче твърди, че разговорите все още вървят "много трудно" и че е решен "да си върне контрола" от Евросъюза, след като го напусна преди 10 месеца.

Само около четири седмици преди Обединеното кралство окончателно да излезе от орбитата на ЕС на 31 декември, неназован висш служител на ЕС заяви пред Ройтерс, че постигането на споразумение е "предстоящо", но друг каза, че не е ясно кога това може да стане.

Но след като разговорите в Лондон снощи зациклиха, британските представители възприеха не толкова оптимистичен тон. "Все още остават някои пречки за преодоляване. Времето е много малко и преговорите са в много труден момент", каза пред репортери говорител на премиера Борис Джонсън. Сигурно е, че ние няма да можем да приемем споразумение, което не зачита фундаменталните ни принципи за суверенитет и за връщане на контрола ни", добави той.

Седмици наред главният преговарящ от ЕС Мишел Барние и неговият британски колега Дейвид Фрост обсъждат въпросите на риболова, държавните помощи и начините за решаване на бъдещи спорове, за да се постигне цялостно търговско споразумение, което да урежда търговския стокообмен между ЕС и Обединеното кралство, възлизаща на близо 1 трилион долара годишно.

ЕС постави Лондон пред дилемата да реши какво бъдеще иска за себе си извън общия пазар и митническия съюз след 47-годишното си членство в него, отбеляза Ройтерс. "Истинският въпрос е какъв политически, икономически, социален проект искат те за своето бъдеще", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. "Това е въпросът, пред който са изправени британското правителство и британският народ", добави той.