Правителството на талибаните в Афганистан смята да превърне някои бивши чуждестранни военни бази в икономически зони. Решението беше обявено от изпълняващия длъжността вицепремиер по икономическите въпроси молла Абдул Гани Барадар, предаде Би Би Си (BBC).

"Беше решено Министерството на промишлеността и търговията постепенно да поеме контрола над останалите от чуждите сили военни бази с намерението да ги превърне в специални икономически зони", каза молла Барадар в изявление в неделя. Той добави, че проектът ще започне с обекти в столицата Кабул и северната провинция Балх, но не даде повече подробности.

Афганистан е изправена пред задълбочаваща се икономическа и хуманитарна криза, откакто талибаните си възвърнаха контрола над страната през август 2021 г. Чужди военни сили бяха в страната за две десетилетия.

"Талибаните отчаяно се нуждаят от увеличаване на приходите в хазната, ако искат да управляват по-добре и да постигнат някаква вътрешна легитимност", каза пред BBC Мохамед Файзал бин Абдул Рахман от Училището за международни изследвания S Rajaratnam в Сингапур.

"По-важното е, че талибаните трябва да докажат своя ангажимент към икономическото планиране. Това включва установяване на безопасни зони близо до столицата и границите за потенциални чуждестранни инвеститори като китайците... и да съживи регионалната търговия със съседните страни", добави той.

Смята се, че Афганистан разполага с природни ресурси - включително природен газ, мед и редкоземни минерали - на стойност над $1 трилион. Голяма част от тези резерви обаче остават неизползвани поради десетилетия на смут в страната.

През август 2021 г. последният американски военен самолет излетя от летището в Кабул, отбелязвайки края на 20-годишното присъствие в Афганистан и най-дългата война на Америка.

Конфликтът погуби десетки хиляди души и разсели още милиони.

След изтеглянето на чуждите военни сили финансите на Афганистан бяха засегнати от редица други големи проблеми. Бяха наложени санкции на членове на правителството, задграничните активи на централната банка бяха замразени и по-голямата част от чуждестранната помощ - която преди това подкрепяше нейната икономика - беше спряна, припомня BBC.

По-рано тази година талибаните заявиха, че планират да подпишат договор с китайска фирма за проучване на петролни залежи в Северен Афганистан. Постигнатото 25-годишно споразумение подчертава икономическото участие на Китай в региона.

Пекин не е признал официално талибанската администрация на Афганистан, но има значителни интереси в страната, която е в центъра на регион, важен за китайската инициатива "Един пояс, един път".

Стартирала от Си Дзинпин през 2013 г., инициативата осигурява финансиране за развиващите се страни за изграждане на инфраструктура като пристанища, пътища и мостове.

Както е известно, тази програма на Си достигна и Европа, като Италия например, е неин поддръжник, поне засега.