Говорител на Министерството на финансите на Съединените щати заяви в четвъртък, че финансовият департамент вече позволява на американските институции за финансови услуги да обработват лични парични преводи за Афганистан, за които се твърди, че представляват 4% от брутния вътрешен продукт на страната, предаде БТА.

Медийни информации също така предполагат, че висш служител на Афганистанската централна банка е призовава Министерството на финансите на САЩ и Международния валутен фонд да предоставят на ръководеното от талибаните правителство ограничен достъп до активите на страната, които преди това бяха замразени.

По-рано Western Union обяви, че възобновява услугите за лични трансакции с Афганистан, което дава възможност на клиенти от 200 държави да прехвърлят лични средства в посока на азиатска държава.

Всички банки в Афганистан възобновиха работа от 25 август, включително централната банка, съобщи говорителят на талибаните Забихула Муджахид, цитиран от ТАСС.

В пряко изявление пред телевизия "Ариана нюз" той призова сътрудниците от банковата сфера да се върнат на работните си места.

Талибаните назначиха Хаджи Мохамад Идрис за и.д. управител на Афганистанската централна банка, за да помогне за установяване на ред в опустошената от войната икономика на страната.

Предишният и.д. ръководител на централната банка Аджмал Ахмади от правителството на избягалия от страната президент Ашраф Гани заяви по-рано, че талибаните имат достъп до по-малко от 0,1 процент от държавните резерви, тъй като значителна част от тях са замразени в САЩ.

Ахмади обясни, че предвид големия дефицит по текущата сметка на Афганистан централната банка е разчитала да получава физически доставки на пари в брой всяка седмица. Но след влошаването на обстановката в страната тези доставки са спрели и оставащите пари в брой са били нищожна сума.

Бившият централен банкер очаква местната валута афгани да се обезцени, тъй като няма достатъчен приток на долари за местните банки. Според него инфлацията ще нарасне и това ще засегне бедните, тъй като храните ще поскъпнат.

Меджувременно Международният валутен фонд (МВФ) и Световната банка спряха помощта си за Афганистан.