Всички банки в Афганистан възобновяват работа от днес, включително централната банка, съобщи говорителят на талибаните Забихула Муджахид, цитиран от ТАСС.

В пряко изявление пред телевизия "Ариана нюз" той призова сътрудниците от банковата сфера да се върнат на работните си места.

В понеделник талибаните назначиха Хаджи Мохамад Идрис за и.д. управител на Афганистанската централна банка, за да помогне за установяване на ред в опустошената от войната икономика на страната.

Предишният и.д. ръководител на централната банка Аджмал Ахмади от правителството на избягалия от страната президент Ашраф Гани заяви по-рано, че талибаните имат достъп до по-малко от 0,1 процент от държавните резерви, тъй като значителна част от тях са замразени в САЩ.

Ахмади обясни, че предвид големия дефицит по текущата сметка на Афганистан централната банка е разчитала да получава физически доставки на пари в брой всяка седмица. Но след влошаването на обстановката в страната тези доставки са спрели и оставащите пари в брой са били нищожна сума.

Бившият централен банкер очаква местната валута афгани да се обезцени, тъй като няма достатъчен приток на долари за местните банки. Според него инфлацията ще нарасне и това ще засегне бедните, тъй като храните ще поскъпнат.

Международният валутен фонд (МВФ) спря помощта си за Афганистан миналата седмица, а вчера това направи и Световната банка.