Световната банка спря четири проекта в Афганистан на стойност 600 милиона долара, след като талибаните забраниха на момичетата да се върнат в средните училища, съобщи BBC.

В проектите е заложено подобряване на образованието, здравеопазването и селското стопанство. Те също така имат "силен фокус върху гарантиране на това, че момичетата и жените са включени и се възползват от подкрепата", съобщи по-рано банката.

Миналата седмица талибаните отмениха решението да се разреши отварянето на училищата след месеци на ограничения.

Талибаните заявиха, че училищата ще се отворят отново, след като бъде взето решение относно униформите за ученички в съответствие със "Шериатското право и афганистанската традиция".

Този ход предизвика международно осъждане, докато в събота протестиращи жени се събраха близо до Министерството на образованието в столицата Кабул, за да поискат училищата да бъдат отворени отново. Протестът беше и заради това, че талибански управници отказаха да позволят на десетки жени да се качат на няколко полета, включително някои отвъд океана, тъй като пътуваха без мъж настойник, съобщи Асошиейтед прес.

Проектите на Световната банка са насочени към предоставяне на жените и момичетата  на достъп в същата степен до услуги в Афганистан, както и на мъжете.

Финансират се от Доверителния фонд за възстановяване на Афганистан (Afghanistan Reconstruction Trust Fund - ARTF), който беше замразен миналата година, след като талибаните поеха контрол над страната.

В началото на този месец изпълнителният съвет на Световната банка одобри план за използване на повече от 1 милиард долара от фонда за подкрепа за "неотложни нужди", включително такива в образованието, селското стопанство и здравеопазването.

Според плана парите няма да бъдат предадени на талибаните, а вместо това трябва да бъдат разпределени чрез агенции на ООН и групи за подкрепа.

"Като първа стъпка донорите на ARTF ще вземат решение за четири проекта на стойност около 600 милиона долара за спешно подпомагане в секторите на образованието, здравеопазването и селското стопанство, както и поминъка на общността", се казва в изявление на банката от 1 март.

"Към тези 600 милиона долара ще има допълнителни средства от ARTF през 2022 г., ако условията позволяват", добавя съобщението, в което също така се отбелязва, че поетапното изпълнение е гъвкаво и адаптивно, като се отчита, че ситуацията на място остава променлива.

BBC съобщи по свои източници, че проектите ще бъдат рестартирани само, след като банката се увери, че целите могат да бъдат постигнати.

Миналия петък в съвместно изявление на официални лица от 10 държави, включително САЩ и Обединеното кралство, действията на талибаните бяха определени като "дълбоко смущаващи".

Държавният департамент на САЩ отмени срещите с талибаните, които трябваше да се проведат в Катар.