Консултантската компания "Фич сълюшънс" (Fitch Solutions) прогнозира срив на афганистанската икономика и понижи очакванията си за увеличение от 0,4 процента на реалния брутен вътрешен продукт тази финансова година до свиване с 9,7 процента и последващ спад от 5,2 процента през следващата финансова година, предаде Ройтерс.

Крайно разрушителният начин, по който силите за сигурност на САЩ напуснаха страната и талибаните поеха властта означава, че страната ще бъде изправена пред много икономически неволи в краткосрочен план. Това твърдят анализатори в доклад на "Фич сълюшънс", подразделението за проучвания на "Фич груп" (Fitch Group).

Рисковете за тези прогнози оказват низходящ натиск, имайки предвид, че подобни политически сътресения, с които са се сблъскали други икономики, са довели до институционален колапс.

След оттеглянето на чуждестранните войски от Афганистан талибаните ще разчитат основно на пари от Китай, заяви междувременно говорителят на талибаните Забиула Муджахид пред италианския вестник "Република", предаде ДПА.

"Китай е най-важният ни партньор и представлява съществена и изключителна възможност за нас, защото е готов да инвестира и да помогне във възстановяването на нашата страна", каза Муджахид.

В резултат на превземането на властта от талибаните и хаотичното напускане на чуждестранните войски през последните седмици, западните държави значително ограничиха плащанията на помощи за страната.

Говорителят добави, че Новия път на коприната - инфраструктурна инициатива, чрез която Китай иска да увеличи световното си влияние, като отвори нови пътища за търговия - е високо ценена от талибаните инициатива.

Пекин и Москва отдавна работят за това да превърнат грешките на САЩ в Кабул в "гориво" за реализирането на своите национални интереси. Очевидно ще се разгърне руско-китайско съперничество, написа в Четинер Четин в "Хабертюрк". Налице ще са икономическото настъпление на Китай, което ще носи името на проекта "Един пояс, един път" и гео-военното настъпление на Русия в Централна Азия.

Двата процеса обаче могат да формират зона на стратегически интереси, която ще минимизира влиянието на САЩ за сметка на влиянието на Турция, Иран и Пакистан. Не е известно обаче дали Америка, отслабена от изтеглянето си в Афганистан, ще намери някаква зона за компенсации в региона.

Ще рискува ли Пекин "внос" на несигурност

Афганистан не влезе в инициативата "Един пояс, един път", която го заобикаля и се движи през съседни държави. През 2016 г. между двете страни бе подписан меморандум за разбирателство и сътрудничество. Инициативата включваше и финансова помощ. Но договорките между Пекин и Кабул не проработиха.

Китай има много къса, почти непроходима сухопътна граница в източния коридор Вахан на Афганистан и според съобщенията правителството изгражда път, който в крайна сметка може да достигне границата и да позволи интеграцията на страната в "Един пояс, един път". Според представители на дипломатическите в Пекин обаче маршрутът до Китай през Вахан не е привлекателен вариант заради голямата несигурност.