Спешно ще бъде създадена работна група, която да реши проблема с дълговете на "Топлофикация София". Това стана ясно на брифинг в Министерството на енергетиката, в който участваха служебният заместник-министър на енергетиката Мирослав Дамянов, Николай Павлов, изпълнителен директор на "Булгаргаз" ЕАД, и Валентин Николов, изпълнителен директор на "Български енергиен холдинг" ЕАД.

По думите на председателя на БЕХ Валентин Николов групата ще даде оценка на възможните варианти за решаването на проблема и евентуалното придобиване на собственост в Топлофикацията като възможен вариант.

Проблемът с "Топлофикация" е от години, а има граници, които не трябва да бъдат прекрачвани, заяви зам.-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов.

По думите на Николай Павлов договорът с "Топлофикация" не е феодален, каквито обвинения бяха отправени от СОС малко по-рано.

"Булгаргаз" не нагнетява напрежението, а се опитва да намери решение, за да не се спират доставките на всички клиенти, подчерта още Николай Павлов и отбеляза, че е възмутен от езика, който е използван от представителя на СОС:

"Отправените обвинения са несправедливи и обидни. Изнесената информация категорично не отговаря на истината. Не е истина, че "Булгаргаз" е лихварска компания. Факт е, че "Булгаргаз" към настоящия момент има вземане от "Топлофикация София". Лихвите са строго определени и са в изпълнение на регламент на Европейската комисия".

До края на годината ще има много натрупване на дълг от "Топлофикация-София" към "Булгаргаз", каза председателят на БЕХ.

"Това, което предложихме, с цел гарантиране на доставките за българския пазар, за клиентите на "Булгаргаз" е цедиране на вземания към БЕХ. Не остава много време. Днес изтече срокът, вероятно разполагаме с още 24 часа тези пари да бъдат изплатени и ние да предплатим доставките, за да ги осигурим през ноември", каза Павлов.

Днес изтича срокът, даден от "Булгаргаз" на "Топлофикация София", да изплати задълженията си към държавното дружество, които възлизат на 131 млн. лв.

Малко по-рано на извънредна пресконференция пред Столичната община председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев заяви, че от 30 млн. лв. приход на "Топлофикация" за октомври 20 млн. лв. са били платени на "Булгаргаз" и е редно да няма спекулации, защото дългът към "Булгаргаз" се обслужва редовно - над 75 процента от задълженията за тази година са обслужени. 

Георгиев увери столичани, че потребителите на дружеството, които са 1 милион, няма да останат на студено през зимата. Той каза, че "Булгаргаз" е най-големият лихвар на "Топлофикация", като "Топлофикация" изплаща десетки милиони левове лихва годишно на "Булгаргаз".

Тепърва ще растат задълженията към държавното дружество заради рязкото покачване на цената на природния газ, посочи Георгиев и помоли директора на "Булгаргаз" да прояви повече здрав разум и неговите началници в Министерството на икономиката и Министерството на енергетиката незабавно да предприемат действия.