Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще изкупи за пореден път дълга на "Топлофикация "София". Благодарение на готовността на компанията ще се размине на този етап опасността столичани да останат без парно, заявиха от БЕХ пред БНТ.

Днес изтича последният срок, в който столичната "Топлофикация" трябва да издължи просрочените 131 млн.лв. на "Булгаргаз". От държавното дружество заявиха, че ако дългът не бъде погасен, има опасност за гарантиране на газовите доставки за цялата страна.

За последните 24 месеца "Булгаргаз" е изпратил над 50 писма до Топлофикация с искане за погасяване на дълговете. След ултиматума миналата седмица столичното дружеството е превело 10 млн.лв., съобщи шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов, но според него проблемът с дълга остава нерешен.

"Това е крайно недостатъчно, за да може "Булгаргаз" да заплати газа към своите доставчици", каза Николай Павлов, изпълнителен директор на "Булгаргаз".

Финансовият проблем с "Топлофикация - София" наистина е надвиснал над цялата държава, тъй като са застрашени доставките за страната.

От БЕХ заявиха, че са готови за пореден път да изкупят дълга на Топлофикация, за да не останат столичани на студено.

"Сега ние можем да предложим единствено палиативно решени, т.е. това, което се предлагало досега, именно дългът на "Топлофикация-София" към "Булгаргаз" да премине към БЕХ в размер на 121 млн. лв. както е поискал "Българгаз", каза Валентин Николов, председател на УС на БЕХ.

Той обаче изрази опасения, че ако не бъде разрешен генерално проблемът с хроничното задължаване на "Топлофикация-София", само след няколко месеца ще се озовем в същата ситуация.

Според него не може до безкрая да изкупува дълговете на столичната топлофикация, тъй като по този начин дружеството може да изпадне в несъстоятелност.

"Имам предвид инвестиции в Топлофикация, така че тя да може да си изпълнява ангажиментите, които е поела или другият вариан е смяна собствеността на "Топлофикация - София", за друг да ги реализира тези инвестиции. Това трябва да бъде взето на политическо ниво. Трябва да бъде взето като политическо решение, МС, респективно кмет и СОС", каза Николов.

Той адресира проблема към Столичния общински съвет.

На свой ред от Столична община обявиха, че от 30 млн. лв. приход на "Топлофикация" за октомври 20 млн. лв. са били платени на "Булгаргаз". Редно е тук да няма спекулации, дългът към "Булгаргаз" се обслужва редовно, над 75 процента от задълженията за тази година са обслужени, съобщи на извънреден брифинг пред Столичната община председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и посочи, че "Булгаргаз" е най-големият лихвар на "Топлофикация". 

"Топлофикация" изплаща десетки милиони левове лихва годишно на "Булгаргаз", а тепърва ще растат задълженията към държавното дружество заради рязкото покачване на цената на природния газ", посочи Георгиев и помоли директора на "Булгаргаз" да прояви повече здрав разум и неговите началници в Министерството на икономиката и Министерството на енергетиката незабавно да предприемат действия.

Георгиев алармира, че най-лошите му опасения са се сбъднали. От двайсет дни се опитваме да водим разговори с държавата. Направихме преговорен екип, преди 15 дни проведохме извънредна сесия на СОС, за да започнем разговори с държавата за компенсации за "Топлофикация", така както се дават компенсации на частния сектор. Уви, оглушително мълчание през тези двайсет дни, посочи Георгиев. Според него проблемът е, че Столичната община няма с кого да преговаря, защото държавата не отговоря на десетките им писма. По-лошото е, че не беше чут гласът ни за механизма за компенсации. Вече е изпусната възможността своевременно да се предприемат мерки за компенсация на "Топлофикация", каза Георгиев. Той посочи, че след като за частния сектор се предлага помощ, такава трябва да има и за "Топлофикация". И днес търсих настойчиво министъра на икономиката за среща. Искаме същото третиране за "Топлофикация", каквото получават частните заводи, каза председателят на СОС.

Общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС в СОС Прошко Прошков съобщи, че "Топлофикация" е съкратила своите разходи и единственото, за което плаща, е газ и заплати на персонала, за да се поддържа техническата изправност на системата. Прошков определи договора на "Топлофикация" с "Булгаргаз" като много лош, феодален, с прекалено високи лихви. По този договор газът се плаща преди да е доставен. "Булгаргаз" обаче не желае да преговори условията, каза Прошков. Той добави, че "Топлофикация" е най-големият обществен завод за топлоенергия в страната и най-големият потребител на "Булгаргаз", затова трябва да бъде третиран като частните заводи и предприятия. Според Прошков печалбите на "Булгаргаз" се дължат на платените лихви от "Топлофикация".