Столичният общински съвет се обърна към правителството и енергийния министър с апел да се намеси в отношенията им с "Булгаргаз" заради изтичащия срок за плащане на дълга към газовия доставчик. 

Общинарите от София са възмутени също, че правителството не третира наравно с частните заводи и не отпуска помощ на "Топлофикация-София, която има социална функция за над 1 милион софиянци. Затова настояват също за компенсации заради скъпия газ.

Според председателя на СОС Георги Георгиев "Топлофикация" всеки месец изплаща част от борча си към "Булгаргаз" регулярно, а средствата на общинското дружество отиват само за това и за заплатите на персонала.

"Булгаргаз" е най-големият лихвар на "Топлофикация". Десетки милиони се плащат годишно именно на "Булгаргаз". На следващо място тепърва ще растат задълженията към "Булгаргаз" заради рязкото покачване на цената на природния газ. Т.е. в този дълг на "Топлофикация" в момента няма нищо извънредно до момента за старите периоди, ако го сравните с преди 2, преди 4 или преди 6 г. - задълженията са били дори повече", обяви Георгиев.

"От 30 млн. приходи за октомври 20 млн. са платени на "Булгаргаз", заяви той. По думите му "Булгаргаз" си формира печалбата до голяма степен именно от вноските по дълга на "Топлофикация".

"Топлофикация" дължи на "Булгаргаз" 131 млн. лв., а срокът, поставен от газовия доставчик за изплащането им, вече изтича.

"Ще помоля директора на "Булгаргаз" да прояви повече здрав разум. Неговият принципал, министърът на енергетиката, незабавно да предприеме действия", апелира председателят на СОС.

Той събра медиите за изявление с аргумента, че до този момент писмата на Столична община и СОС са останали без отговор.