Столичната топлофикация започва преговори с Министерство на енергетиката, БЕХ и "Булгаргаз" заради високите цени на природния газ. Общинските съветници на София възложиха днес столичното дружество да започне преговори, за да се търси начин за компенсиране на тези увеличени разходи за гориво. Следва да бъде избран преговорен екип, който заедно с "Топлофикация", да проведе срещи с отговорните институции, стана ясно днес по време на извънредното заседание.

Столичният общински съвет (СОС) възлага на дружеството да предяви искания за включването на "Топлофикация София" в компенсаторни механизми за намаляване на загубите, провеждане на преговори с Фонд "Сигурност на Електроенергийната система", както и проучване на всяка друга възможност за финансиране от държавния бюджет. Всички общински съветници подкрепиха доклада на вносителите с изключение на Борис Бонев, който гласува против.

В преговорите ще се включи председателския съвет на СОС, членове на УС на "Топлофикация", зам.-кметът по финанси на Столичната община. По предложение на общинския съветник и един от вносителите на доклада Грети Стефанова от "Демократична България", СОС прие идеята в проекта за решение, като част от преговорите да бъде включено и осигуряването на енергийни помощи за всички енергийно бедни домакинства в София.

В текста на решението се посочва, че СОС "избира преговорен екип със задача да проведе преговори с компетентните държавни органи във връзка с постигането на справедливо обезщетение за "Топлофикация София" с цел намаляване на загубите на дружество, както и осигуряването на енергийни помощи за всички енергийно бедни домакинства на територията на Столичната община". Това включва не само потребителите на "Топлофикация", но и всички останали потребители, които използват различни енергоносители, поясни по време на обсъжданията в зала зам.-председателят на групата на ГЕРБ в СОС Николай Стойнев.

Модернизацията на "Топлофикация" е ключът да излезем от спиралата, в която сме ограничени между регулаторната рамка и дълговете от миналото. Това заяви по време на заседанието Александър Александров, изпълнителен директор на "Топлофикация София".

"Говори се за загубата, която "Топлофикация" формира. Ще обърна внимание на 3 цифри. През 2019 г., когато аз и настоящото ръководството поехме "Топлофикация" загубата беше 87 млн. лв. за 2020 г. загубата беше намалена на 67 млн. лв. В бизнес плана ни за 2021 г. се очакваше загуба от 21 млн. лв. или на оперативна база това щеше да даде печалба между 10 и 11 млн. лв.

След това дойде цунамито наречено промяна в енергийните пазари. Всичко това, което на нас, на другите в Европа, вероятно в цял свят се случва. За съжаление това вече излиза извън всякакъв контрол, много над това, което ние като ръководство можем да постигнем, много над това, което пазарите могат да се успокоят. Не очаквам да има скорошно успокоение на пазарите. Това са неща, с които трябва да се съобразяваме. Знаете, че живеем в тежка регулаторна рамка. Съгласен съм, че регулаторната рамка във вида, в който е определена може би могла да даде по-добро разпределение или ребалансиране на поемането на социалната цена. В никакъв случай не искам да сме разбрани погрешно, че "Топлофикация" иска увеличение на цената. Разбираме, че цената, която софиянци заплащат е достатъчно трудна за тях, особено в разразяващата е икономическа криза в пандемичната ситуация. Както всички други в бизнеса търсим помощ и съдействие в държавата", обясни Александров.

"Относно невъзможността да се постигне разбиране от страна на "Булгаргаз", това което успяхме да договорим на свободен пазар, отложеното плащане, истината е, че промените , които направихме са значителни. В крайна сметка единственото , което не успяхме да постигнем е промяна в това, което "Булгаргаз" предоставя като условия . Няма да скрия за вас, че в края на миналата година подписахме договора с "Булгаргаз" дотогава се опитвахме да направим каквито и да е договорки, но срещахме една стена върху себе си", оплака се Александров.

"Към сегашните стойности, които имаме на газ на практика ръководството на "Топлофикация" традиционно управлява около 30% от разходите, в момента управляваме 3% от тях. Съотношението на стойност на газ към стойност на услугата, която предоставяме е 97%. Това не дава много възможности. Правим всичко възможно да оптимизираме тези разходи", допълни той.

"Всички неща изискват време. Надявам се стъпка по стъпка да стигнем където сме се отправили. Ако не ние, то тези след нас да продължат, което сме започнали. Модернизацията на "Топлофикация" е ключът да излезем от непрекъснатата спирала, в която сме ограничени между регулаторната рамка и дълговете от миналото", поясни той.