Комисия към Сената на САЩ одобри в сряда проект, който планира налагането на санкции на компании и хора, замесени в строежа на "Северен поток-2", който според администрацията на президента Доналд Тръмп ще засили икономическото влияние на Русия в Европа, предаде агенция Ройтерс, цитирана от "Фокус".

Комисията за Международни отношения към горната камара на Конгреса е одобрила проекта "За защита на европейската енергийна сигурност" с 20 гласа "за" и два гласа против. За да добие пълна сила на закон, проектът ще трябва да бъде одобрен от Сената, Камарата на представителите и американския президент.

Един от инициаторите на идеята - сенатор Тед Круз, заяви, че "Русия и в миналото е ползвала енергоизточниците за свое оръжие".

Проектът "Северен поток-2", който е почти завършен, се ръководи от руската държавна компания "Газпром", като половината от средствата са дадени от германските компании Uniper и Wintershall, англо-холандската Shell, австрийската OMV и френската Engie. Санкциите биха могли да засегнат и други енергийни проекти, какъвто е например "Турски поток".