Най-големите компании в света "имат избор" дали да правят бизнес в Русия или в западните съюзени държави, каза висш служител на САЩ пред Би Би Си (BBC).

Уоли Адейемо, заместник-министър на финансите на САЩ, заяви, че фирмите могат да "изберат да помогнат на Русия" в нейната инвазия в Украйна или да "продължат да правят бизнес с 30-те държави", които са наложили санкции. Той добави, че съюзниците на Украйна са се ангажирали да наложат повече санкции срещу Русия. Адейемо също така предупреди руските олигарси "ще дойдем за вашите ресурси".

Много западни компании отговориха на руската инвазия в Украйна, като спряха операциите си или изтеглиха услугите си от Русия. Санкциите, наложени от западните страни, направиха търговията (веригите за доставки) трудна или невъзможна за някои фирми, докато много други решиха да напуснат руските пазари по морални съображения.

Въпреки това някои добре известни марки, като Marks & Spencer и Burger King, продължават да правят бизнес в Русия и нямат право да напуснат, тъй като техните марки се управляват по силата на франчайзингови договори в страната.

Запитан за китайските и индийски фирми, които запълват празнините, оставени от западни компании в Русия, Адейемо каза, че САЩ ще "предприемат действия срещу" всеки, който помага на Москва да избегне санкциите.

"Тези страни, тези компании, тези лица, те имат избор да го направят. Те могат да изберат да помогнат на Русия, да подкрепят незаконното им нахлуване в Украйна или да продължат да правят бизнес с 30-те държави, които се присъединиха към предприемането на действия срещу Русия", каза зам.-финансовият министър на САЩ.

Адейемо, който ръководи усилията на администрацията на президента Джо Байдън по налагането на санкциите срещу Русия посети тези дни Европа, за да координира следващата фаза от действията на съюзниците. В Брюксел във вторник, 29 март, Адейемо разговаря с еврокомисаря по финансовите услуги Мейрид Макгинес.

Ясно е, че щатският долар, еврото и паундът са гръбнакът на световната финансова система и всеки, който иска да работи в тези валути, трябва да "участва в нашите санкции", подчерта американският политик.

Междувременно Ройтерс цитира говорителя на Кремъл Дмитрий Песков да казва, че по ролята на щатския долар като световна резервна валута вече е посегнато и че преходът към ценообразуване на най-големия руски износ в рубли ще бъде "в наш интерес и в интерес на нашите партньори".

Русия е най-големият търговски партньор на Европейския съюз и един от най-големите износители на петрол в света.

Въпреки че САЩ и Канада забраниха вноса на руски петрол, страните в ЕС не са го направили, тъй като силно разчитат на него, отбеляза Би Би Си.

Обединеното кралство заяви, че планира постепенно да прекрати вноса на руски петрол до края на годината.