Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин заяви, че целият голям руски износ скоро може да бъде в рубли.  

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък изтъкна, че Русия няма да изисква незабавно купувачите да плащат руския газ в рубли.

"Ако искате газ, намерете рубли", каза Володин в публикация в Telegram. "Освен това би било правилно - там, където е изгодно за страната ни - списъкът на експортните продукти с цени в рубли да се разшири, за да се включат: торове, зърно, хранителни масла, петрол, въглища, метали, дървен материал и др., добави Володин, цитиран от Ройтерс (Reuters).

Русия изнася за Европа природен газ на стойност няколкостотин милиарда долара всяка година. В евро е 58% от износа на "Газпром", в щатски долари 39 на сто и около 3% в британски лири, според данни на компанията.

"Това е идея, върху която определено трябва да се работи... Може да получи решение", каза Песков в коментар на думите на Володин.

Песков каза още, че по ролята на щатския долар като световна резервна валута вече е  посегнато и че преходът към ценообразуване на най-големия руски износ в рубли ще бъде "в наш интерес и в интерес на нашите партньори".

Прессекретарят на президента на Русия каза още, че заповедта на държавния глава за плащане на доставките на газ в рубли трябва да бъде изпълнена. На 28 март руският президент Владимир Путин инструктира правителството, Банката на Русия и "Газпром" да предприемат мерки за прехвърляне в рубли на плащанията за доставки на газ към т.нар. "неприятелски" държави, онези които наложиха санкции срещу Руската федерация, до 31 март. До споменатата дата те трябва да представят предложения как да се премине към плащане за изнесения газ в руска валута. 

В отговор на въпрос на журналисти в сряда, 30 март, дали плащанията в рубли ще трябва да започнат незабавно, Дмитрий Песков отговори "Абсолютно, не". Той уточни още, че плащането и доставките на газ са дълъг процес.

Както вече говорихме, плащанията и доставките са дълъг процес, от технологична гледна, така че новите правила няма да влязат в сила от 31 март, изтъкна Песков.  

Говорителят каза също така, че не му е известно как ще бъдат докладвани на президента съответните предложения и дали за това ще бъде съобщено публично.

"Но във всеки случай, разбира се, данните за всичко това ще бъдат налични, така че нека изчакаме до утре", добави Песков, цитиран от Газета.ру.

На 23 март Путин по време на среща с правителството обяви, че продажбата на природен газ и друг износ от Русия за Европа и САЩ скоро ще бъде конвертирана в рубли - повече няма да се плаща в "компрометирани" валути.

Страните от Г-7 и ЕС като цяло заявиха, че няма да плащат за газ в рубли. Поотделно всички големи вносители на руски природен газ в Европа също обявиха, че няма да купуват срещу руска валута.

В България конкретно се чуха три изявления - и то от правителството. Веднага след заръката на Путин (на 23 март) енергийният министър Александър Николов каза, че "Булгаргаз" може да плаща в рубли, като има финансов контрагент, който да свърши работата. Няколко дни по-късно, на 27 март, вицепремиерът и финансов министър Асен Василев заяви по Нова, че имаме договор и в него изрично пише в каква валута да се плаща (долари - б.р.). Промяна на подобна клауза в документа (превалутиране) изисква съгласието и на двете страни, подчерта вицепремиерът. В сряда, 30 март, като капак говорителят на кабинета Лена Бориславова заяви, че "позицията на правителството, която е координирана и на европейско ниво, е, че няма да се допусне нарушение на действащите договори за доставките на газ. В тях ясно е предвидено, че плащания ще се извършват или в евро, или в долари". 

Песков наскоро направи важно уточнение - заповедта на Путин засяга само износа на "Гзпром", но не и на "Новатек" - главния руски доставчик на втечнен природен газ.