След политическите призиви от украинска страна и призиви за бойкот френският автомобилен производител "Рено" (Renault) обяви късно в сряда, че спира дейността на завода си в Москва заради нахлуването на Русия в Украйна. А "АвтоВАЗ" (AvtoVAZ), в капитала на който френската компания държи 69 на сто от акциите, ще прави нови модели.

Renault беше една от малкото международни компании, които възобновиха дейността на своето предприятие в Русия тази седмица.

Това предизвика гнева на украинския президент Володимир Зеленски, който призова Renault и други френски компании, опериращи в страната, да "спрат да бъдат спонсори на руската военна машина". Това президентът направи по време на обръщението си към френските законодатели в сряда.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба пък призова за глобален бойкот на френската марка.

След решението на Renault да спре производството, Кулеба каза, че Renault е взело "отговорното" решение.

 

Френската компания добави, че разглежда "възможните варианти" за партньорството си с най-голямата руска автомобилна компания AvtoVAZ - с водеща марка "Лада" (Lada), където притежава значителен дял, който я прави по-уязвима за руския пазар от останалите конкуренти. От това дружество идват 8 на сто от приходите й. 

След като Renault обяви решението си, AvtoVAZ заяви, че ще произвежда нови модели с по-малка зависимост от вносни компоненти и че ще направи всичко възможно да възстанови веригите за доставки, предаде Ройтерс.

Руската компания заяви, че е направила всичко по силите си, за да запази работата на своите 40 800 служители, както и че възнамерява да изпълни всичките си ангажименти, включително договорите за износ.

"В момента тече активна работа за замяна на някои ключови вносни компоненти с алтернативни решения", посочи AvtoVAZ в комюнике. Компанията подготвя и някои специални версии на някои модели Lada, по-малко зависими от вносни части. Те ще бъдат на разположение на клиентите в близките месеци, увери компанията.

AvtoVAZ частично спря от понеделник производството в заводите си в Толиати и Ижовск заради недостиг на електронни части, като беше принудена да изтегли напред летните отпуски, за да натрупа повече складови резерви.

Руското министерство на промишлеността и търговията съобщи, че се взимат всички мерки за възстановяване на стабилното функциониране на всички производствени вериги възможно най-бързо. За целта ведомството е в постоянен контакт с ръководството на френската и на руската компания.

Така например е постигнато споразумение службите за покупки и логистика на AvtoVAZ  да направят всичко възможно за решаване на въпроса с натрупването на резерв от необходимите части до 24 април.