Нидерландският пивоварен гигант Heineken заяви в понеделник, че е решил да се изтегли от Русия, след като по-рано заяви, че ще спре новите инвестиции и износа. прогнозирайки, че всичко това ще му струва 400 милиона евро такси.

"Заключихме, че бизнесът на Heineken в Русия вече не е устойчив или жизнеспособен в настоящата среда", се казва в изявление, цитирано от Ройтерс, в което се добавя, че компанията няма да спечели от каквото и да е прехвърляне на собственост.

Heineken, която произвежда марките "Бочкарьов" (Botsjkarev), "Охота" (Ochota), "Три медведя светлое" (Tri Medvjedja) в Русия, заяви, че се стреми към "подреден трансфер" и че ще продължи ограничени операции по време на преходния период, за да сведе до минимум риска от национализация.

Компанията заяви, че ще гарантира заплащането на своите 1800 служители до края на тази година.

Конкурентът Carlsberg, който притежава най-голямата пивоварна в Русия - Baltika, все още продава бира под едноименната марка, но заяви по-рано този месец, че е започнал стратегически преглед на бизнеса си в страната. Заедно с това спира производството в Русия на бира с марката Carlsberg.

"Решението на Heineken вероятно не улеснява ситуацията за Carlsberg", каза анализаторът на Nordnet Пер Хансен, цитиран от Ройтерс.