Френската компания за продажби на дребно на спортни облекла Decathlon се оттегли и спря дейността си в Русия, след като бе подложена на остри критики за решението си да остане. Като аргумент за спирането на работа компанията посочи прекъсването на веригите за доставки, но и отбеляза, че продължи да поддържа своите 2500 руски служители, съобщиха световните агенции.

Публикации в социалните мрежи призоваха за бойкот на френската компания, която има 60 магазина в Русия. 

Външният министър на Украйна също разкритикува фирмата.

"В драматичния контекст на събитията в Украйна ние следим тяхното развитие и особено положението на пряко засегнатите", се казва в изявление на Decathlon, цитирано от BBC и руски медии.

"При стриктно спазване на международните санкции, Decathlon отбелязва, че условията за доставка вече не са такива, че да може да продължи дейността си в Русия. Decathlon трябва да спре работата на своите магазини."

Към момента не е известно колко дълго Decathlon няма да работи в Руската федерация и дали компанията ще се върне на руския пазар.

McDonald's, Coca-Cola, Starbucks и Ikea са сред компаниите, които спряха бизнеса в Русия, тъй като натиска върху фирмите да се оттеглят след инвазията в Украйна.

Decathlon е собственост на френския гигант за търговия на дребно - фамилната асоциация "Мюлие" (Association Familiale Mulliez - AFM), който е критикуван, че продължава другия си бизнес в Русия. 

Негова собственост също е веригата супермаркети Auchan (Ошан), която има 41 000 служители и 311 магазина в Русия, според нейния уебсайт. Оборотът от руските операции е за 3,2 милиарда евро, което се равнява на над 10 процента от световната дейност на марката.

В неделя Auchan защити позицията си по отношение на Русия.

"Нашата работа е да направим всичко възможно, за да гарантираме, че жителите на страните, в които оперираме, имат достъп до качествена храна на достъпна цена и по този начин задоволяваме основните хранителни нужди на цивилното население", се казва в изявление на веригата.

В нощта срещу 21 март магазин от веригата Leroy Merlin ("Льороа Мерлен") - също част от групата AFM, беше бомбардиран в Киев. Служители на украинското подразделение на компанията, специализирана в продукти "направи си сам", тогава настояха тя да напусне Русия. 

Leroy Merlin има силно присъствие в Русия, където реализира над 18 процента от световния си оборот.

"Льороа Мерлен" е верига магазини от тип "Направи си сам"

Снимка: AP/БТА

Миналата седмица украинският президент Владимир Зеленски използва обръщение към френския парламент, за да призова френските компании, включително Auchan и автомобилния производител Renault, да се оттеглят от Русия.

По-късно Renault обяви, че спира работата си в завода си в Москва.