Никой от потребителите на топлинна енергия не е бил ощетяван. Иначе колко ще плащаме за парно и топла вода след 1 юли 2020 година - повече или по-малко? Отговорът на този въпрос обърка хората и предизвика премиера Бойко Борисов да заговори за смяна на КЕВР.

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев обясни пред БНТ, че до 2004 година парното се е дотирало от държавата през държавния бюджет. След това е въведена преференциална цена на електроенергия, която компенсира ръста на цената на парното. За това профила на измениение на цената на електроенергия спазва профила на газа. Разликата се плаща от народа през цената на тока.

Първоначално се разбра, че парното скача с около 22%, а в последствие се оказа, че намалява средно с 14%. И двете твърдения се оказаха верни - парното наистина скача с около 22% по цени спрямо действащите в момента, но ще бъде по-евтино с около 14% спрямо цените от юли миналата година.

"Ако "Топлофикация-София" спре да функционира, тогава няма да имаме нито ток, нито парно", заяви проф. Тасев.

Той обясни, че няма прогноза, която да се сбъдне на 100%. Законодателят е предвидил да се прави компенсация в следващия регулационен период. Досега никой от потребителите на топлинна енергия не е бил ощетяван.

Проф. Тасев добави, че това, което е извадено от КЕВР като прогноза, е много близко до това, което изваждат като прогноза референтните газови хъбове.

"И тук регулаторът си е свършил работата", увери проф. Тасев.

Той заяви, че определянето на цената не е произволно. "Има специализиран сметкоплан за дружествата. Регулаторът действа като регулира, а не като регистриращ орган. Той действа в интерес на потребителите", каза експертът.

След като се обяви прогнозата за 20% увеличение на (цените) парното, премиерът Бойко Борисов се закани, че ще смени цялата комисия в КЕВР.

"Ще обсъдя с колегите, и без това им е изтекъл мандатът, смяна на КЕВР. Такива глупости не може през седмица-две да се говорят за такива неща. Говорят за бъдеще време, ако станело нещо, еди-какво си. Те излизат и казват: ще вдигнем с 20 % цената на "Топлофикация". Да, през годините топлофикациите са задлъжнели много, защото не вдигаха, и при Орешарски не вдигаха цената, и като всеки един продукт - това се плаща. Или ще влязат в час да говорят това, което реално имат, а не да ми правят прогнози и след няколко дни да опровергават, днес сега ще го опровергават", коментира вчера Борисов.

Поскъпване с 20% вчера отхвърли и енергийният министър Теменужка Петкова.