Цената на парното няма да стане по-висока, но тя не се определя само от цената на газа. Премиерът беше длъжен да реагира. В думите му за смяна на ръководството на КЕВР няма нищо чудно. Мандатът на това ръководство е изтекъл и е започнала процедура за избор на ново. Това обяви пред bTV Томислав Дончев.


Относно казуса със строежа в защитената местност "Алепу" Дончев каза, че е възможно да има подпорна стена, но със сигурност има и хотел. По думите му това е видимо с просто око.

"Премиерът разпореди на ДНСК да се запознаят със ситуацията лично и на място. Сигурен съм, че брегът има нужда от укрепване, но как се комбинира подпорна стена и хотелско съоръжение, за мен е сложен въпрос", отбеляза Томислав Дончев. Той посочи, че не знае каква е категорията на обекта, а обектите от различна категория се контролират от различни служби.


"В случая говорим за разрешително за строеж - дали имаме отделни разрешителни за подпорна стена и хотел или по някакъв начин е интегрирано в един обект. Екологичното законодателство е отделна тема", каза Дончев и добави, че резултатите от проверката се очаква след дни.

Относно намаляването на ДДС за ресторантьори и хотелиери той коментира, че това не е мярка, която е предложена от правителството, а предложението е било от бранша.

"Представителите на ресторантьорския бизнес бяха честни и казаха, че искат намаляване на ДДС, за да спасят бизнеса си, а не да намалят цените на храните и напитките в заведенията си, посочи вицепремиерът. - Ако намаляваме приходите в държавата, как тогава ще се харчи повече за антикризисни мерки. Държавата дава живи пари. Погледнете мярката 60/40. Там са предвидени над 1,5 млрд. лева до края на годината. Това са директни плащания, които спасяват работни места."

"От ЕК ще получим близо 13 млрд. евро. Малко над 9 млрд. ще са безвъзмездно финансиране. Най-голямото перо от тези средства е 6 млрд. и е за възстановяване на икономиката", припомни Томислав Дончев.

По думите му вече се подготвят документи и стратегии за тези пари, за да могат те да стигнат максимално бързо до нуждаещите се.

"Тези пари не са само за подпомагане. Това е уникален шанс от режим на възстановяване да минем в режим на развитие. Тук особено важна е скоростта", разкри вицепремиерът.