Още днес ще се опровергае прогнозата за 20% увеличение на (цените) парното, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти. Той припомни, че България е успяла да договори намаление в цената на природния газ с "Газпром" в размер на повече от 42 % и то със задна дара (от август 2019 г.).

"Ще обсъдя с колегите, и без това им е изтекъл мандатът, смяна на КЕВР. Такива глупости не може през седмица-две да се говорят за такива неща. Говорят за бъдеще време, ако станело нещо, еди-какво си. Те излизат и казват: ще вдигнем с 20 % цената на "Топлофикация".

Да, през годините топлофикациите са задлъжнели много, защото не вдигаха, и при Орешарски не вдигаха цената, и като всеки един продукт - това се плаща.

Или ще влязат в час да говорят това, което реално имат, а не да ми правят прогнози и след няколко дни да опровергават, днес сега ще го опровергават", коментира Борисов.

Поскъпване с 20% вчера отхвърли и енергийният министър Теменужка Петкова.

КЕВР днес обсъжда предложение на своите експерти за сериозно поскъпване на топлинната енергия за едногодишен период от 1 юли 2020 г. за топлофикациите, които ползват за гориво природен газ.

Най-сериозно увелиечение се предлага за София - с 22%. От 15 до 18 на сто ще е то за топлофикациите в Бургас, Враца и Разград. С 8-9% ще е повишението във Велико Търново и Варна, а в Плевен - с 3 на сто. По-ниска цена се предвижда само за Пловдив - с 2%.

Предложенията са направени по изготвени от КЕВР прогнозни цени на природния газ за година напред. От енергийния регулатор уточниха, че спрямо изминалия едногодишен период е постигнато средно намаление на цените на топлинната енергия с 14 на сто.

На 1 юни КЕВР остави без промяна месечната цена на топлинната енергия за ползващите природен газ енергийни дружества от сектора. Тогава председателят на КЕВР Иван Иванов заяви следното: "Регулаторът няма да допусне потребителите на топлинна енергия да бъдат ощетени и ще отрази намалената с 9% цена на природния газ (такова беше утвърденото от КЕВР намаление за юни спрямо май - б.р.) в годишното си ценово решение за топлинната енергия, което предстои да бъде прието на 1.07.2020 г."