Алфабет (Alphabet), компанията майка на Гугъл (Google), ще обяви по-късно днес резултатите си за четвъртото тримесечие на 2018 година, информира онлайн изданието за фондови пазари "Екс Ем". Възможно е холдингът да засенчи другите компании от технологичния сектор, защото анализаторите очакват той да обяви отново силно тримесечие и препоръчват на инвеститорите да купуват.

Това ще бъде последният отчет от групата, наречена ФААНГ - FAANG (Фейсбук, Епъл, Амазон, Нетфликс, Гугъл/Алфабет), която обединява петте най-популярни и най-добре представящи се компании от технологичния сектор.

Очаква се Алфабет да обяви печалби от 32,38 млрд. долара за последното тримесечие на миналата година, което ще бъде повишение с 11,8 на сто спрямо предходното тримесечие, но спад от 15,7 на сто на годишна основа. За цялата 2018 г. според прогнозите приходите на Алфабет са нараснали с 21,8 на сто до 116,14 млрд. долара.

Въпреки високата си капитализация и нарасналите предизвикателства в сектора на социалните медии, Алфабет засега избягва големи скандали, свързани с изтичане на данни, и бизнесът й с онлайн реклами продължава да нараства с впечатляващ темп. Важни източници на приходи са и нейни други дейности като облачните услуги, магазина за мобилни приложения Гугъл плей (Google Play), хардуерното подразделение Уеймо (Waymo) и самоуправляващите се коли.

Ако Алфабет продължи да представя стабилен растеж на приходите от реклама и да отчита добър напредък в другите подразделения, котировките й имат потенциала от едни от най-лошо представящите се в технологичния сектор, да се наредят сред най-добрите през 2019 година.