Обещанията за нетни нулеви емисии и ангажимента на лидерите на конференцията на ООН за климата (КОП26) в Глазгоу да съкратят метановите емисии ще приближат света към ограничаване на глобалното затопляне до 1.8 градуса по Целзий. Това обяви днес Международната агенция за енергията (МАЕ), цитирана от Ройтерс.

Шефът на МАЕ Фатих Бирол обяви в Туитър, че ангажиментите означават, че конференцията в Глазгоу се приближава до целите, поставени от Парижкото споразумение за климата от 2015 година - да се ограничи увеличението на средната глобална температура до под 2 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища и да се положат усилия то да се съкрати до 1,5 градуса по Целзий.

Обещание за спиране на задгранични инвестиции

Най-малко 25 страни и организации обявиха днес, че се ангажират до края на 2022 година да спрат да финансират проекти за изкопаеми енергии в чужбина без техники за улавяне на въглерода, предадоха световните агенции. Сред тях са големи инвеститори като САЩ, Канада, Великобритания.

Инвестирането в проекти, свързани с изкопаеми горива без системи за улавяне на въглерода съдържа все повече социални и икономически рискове, се казва в съвместна декларация на страните, разпространена на международната конференция на ООН за климата COP26 в Глазгоу.

До края на 2022 г. ще прекратим новата пряка обществена подкрепа за международния енергиен сектор на изкопаеми горива, освен при ограничени и ясно определени обстоятелства, които са в съответствие с границата на затопляне от 1,5°C и целите на Парижкото споразумение, се казва в декларацията.

Кои са подкрепилите инициативата досега страни и организации

Френската агенция за развитие (Agence Française de Développement - AFD)

Албания

Бразилия (Banco de Desenvolvimento de Minas Gerais - BDMG)

Канада

Коста Рика

Дания

Източноафриканската банка за развитие ( The East African Development Bank - EADB)

Европейската инвестиционна банка (The European Investment Bank - EIB)

Етиопия

Република Фиджи

Финландия

Нидерландският зелен фонд (Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden N.V. - FMO)

Гамбия

Италия

Мали

Маршаловите острови

Нова Зеландия

Молдова

Португалия

Словения

Южен Судан

Швейцария

Обединеното кралство

САЩ

Замбия

Неотдавна Китай също обеща да спре финансирането на въглищни централи в чужбина, сега обаче подписът й липсва.

Спиране на въглищата - обещанието на 40-те

Десетки държави обещаха в сряда, че ще се откажат от въглищата. Според британските домакини на срещата 190 страни и организации ще обещаят да се откажат от това гориво в рамките на форума.

Подписалите споразумението, според британското правителство 40 държави, се ангажираха да прекратят всички инвестиции в ново производство на въглища в страната и в чужбина. Те също така се споразумяха постепенно да премахнат въглищната енергия в рамките на 30-те години на века за големите икономики и през 40-те за по-бедните страни, заяви Обединеното кралство.

Очаква се Полша, Виетнам, Чили и други страни да се ангажират да спрат да използват електроцентрали на въглища и да престанат да строят нови такива централи.

Но някои от най-големите зависими от въглищата страни в света, включително Австралия, Индия, Китай и САЩ, засега не са се подписали под обещанието, съобщи BBC.

Правителствените представители днес ще насочат вниманието си към това как да бъде преодоляно "пристрастяването" на световните икономики към изкопаемите горива. Очаква се на форума да бъдат поети редица нови обещания за намаляване на производството и употребата на петрол, газ и въглища, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Планираните ангажименти имат за цел да помогнат за ускоряване на прехода към по-чисти форми на енергия, които според учените и световните лидери са необходими за бързото намаляване на парниковите емисии и избягване на най-тежките последици от климатичните промени.

Но ангажиментите ще извадят на преден план продължаващите разделения между богатите страни, настояващи за бърз отказ от мръсните горива от индустриалната революция, и по-бедните развиващи се страни, които разчитат на въглищата и на други изкопаеми горива за растежа си.

Засега не е известно дали споразумението ще включва страни като Китай, Индия, Индонезия и Турция, които са планирали развитието на много нови въглищни централи. През септември Китай обяви, че ще спре да финансира въглищни централи в чужбина, но обещанието не се отнася за вътрешни проекти.

Китай заяви през септември, че ще спре да финансира задгранични въглищни централи, въпреки че обещанието не включва вътрешни проекти.

Отделно, най-малко 19 страни планират днес да се ангажират да спрат държавното финансиране на проекти за изкопаеми горива в чужбина до края на идната година, според двама информирани източници.

Все още обаче с въглища се произвежда около 37 процента от електричеството в света. А евтините и изобилстващи местни доставки означават, че това гориво преобладава в производството на електроенергия в страни като Южна Африка, Полша и Индия. Тези страни ще се нуждаят от огромни инвестиции, за да пренасочат промишлеността и енергийните си сектори към по-чисти източници.

Ръководителят на делегацията на Грийнпийс на COP26, каза, че като цяло споразумението все още не отговаря на амбицията за ограничаване на изкопаемите горива през това критично десетилетие. Той добави, че дребният шрифт дава на държавите огромна свобода на действие да изберат сами датата за поетапно спиране на въглищните мощности въпреки гръмкото заглавие.

Въглищата са сред главните замърсители. Проучване показва, че емисиите, дължащи се на тяхното изгаряне, тази година ще надхвърлят предпандемичното ниво от 2019 г., но ще останат под абсолютния рекорд, отчетен през 2014 година.

Как РЮА ще се откаже от въглищата

Съединените щати ще предоставят финансиране в подкрепа на глобалните усилия за постигане на въглеродна неутралност "чрез затваряне на топлоелектрическите централи в Република Южна Африка по-рано от планираното и инвестиране в чисти алтернативи . . . за хората в" тази страна, предаде Ройтерс, цитирайки президента Джо Байдън.

РЮА е на първо място по въглеродни емисии на африканския континент.

Според Байдън, който не уточни колко пари ще предоставят САЩ, финансирането би осигурило "справедливо" преминаване от въглища към чисти енергийни източници в Южна Африка, като помогне на регионите и работниците в отраслите, засегнати от прехода.

В същото време германската делегация обяви, че Германия пък ще предостави 700 милиона евро, за да помогне на РЮА постепенно да се откаже от въглищата.