Повечето страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) са се споразумели да спрат предоставянето на експортни кредити за въглищни електроцентрали. Това съобщи днес международната организация с централа в Париж, цитирана от Ройтерс.

Това са Австралия, Великобритания, Канада, ЕС, Япония, Южна Корея, Нова Зеландия, Норвегия, Швейцария, Турция и САЩ.

Експортните кредити, според определението на ОИСР, са правителствена финансова помощ, пряко финансиране, гаранции, застраховки или преференциални лихви за чуждестранни купувачи, за да бъдат подпомогнати във финансирането на покупки на стоки от национални износители.

Организацията уточни, че забраната ще се отнася за новите въглищни електроцентрали без оперативно улавяне, употреба и съхранение на въглерод (CCUS).

Забраната ще обхваща и съществуващите електроцентрали на въглища, освен ако целта на оборудването не е да ограничи замърсяването и да удължи живота или капацитета на централата и ако не бъдат преоборудвани с технологии за улавяне, употреба и съхранение на въглеродни емисии, допълва БТА.

Очаква се мярката, която е приета в навечерието на Конференцията на ООН за климата (COP26) в Глазгоу, да влезе сила в края на октомври.