Правителството прие днес Плана за възстановяване и устойчивост, а утре ще го представи пред Европейската комисия, съобщи след заседанието на кабинета премиерът Стефан Янев.

"Смятам, че защитихме за България тези 12,9 млрд. лева, въпреки тежкото наследство и безпрецедентната политическа ситуация", заяви вицепремиерът Атанас Пеканов. По думите му Планът за възстановяване е уникален финансов ресурс от ЕС, който е европейският отговор на пандемията и икономическата криза. Общият ресурс по плана е на стойност 12,9 млрд. лв. и ще активира 8,1 млрд. лв. допълнителни инвестиции, което ще даде ефект върху икономиката ни в размер на 21 млрд. лв. през следващите шест години, обяви Пеканов.

Планът съдържа 58 инвестиционни проекта и 46 реформи

Те ще служат както за укрепване на социалната и икономическата устойчивост, така и за възстановяване на икономиката и за повишаване на дългосрочния ни потенциал, подчерта Пеканов.

Както Dir.bg писа Пеканов обяви преди ден, че в Плана за възстановяване и устойчивост се въвежда една важна реформа - създава се Държавно предприятие "Конверсия на въглищни региони". Идеята е то да даде възможност на работниците и служителите, чийто договори с енергийни и минни дружества са прекратени, да преминават като работници в това предприятие. 

Основните промени

Цялата програма за икономическа трансформация възлиза на 1,2 млрд. лева, от които 840 млн. лева са за грантове - безвъзмездна финансова подкрепа, а останалите 360 млн. лева са за финансови инструменти.

Средствата за външно изкуствено осветление пък се повишават със 100 млн. лева.

По "най-горещата" в последни дни тема - индикативната дата за затваряне на въглищните централи министър Пеканов обясни, че са заложени сценрарии тя да се случи или през 2038 г. или през 2040 година.

"Това подлежи на сценарий, който трябва да се изготви технически, което отнема време. Слад като бъде изготвен Парламентът ще трябва да реши, а ЕК ще трябва да го приеме, т.е. датата 2038 е индикативна, но ние може да се борим и за 2040 г.", обясни Пеканов. Ако може да бъде и след 2040 г. нека така да бъде, допълни Стефан Янев.

"Нека да не си играем с датите и да не плашим хората. Вчера те бяха отпред. Аз нямам проблем да ми озвучават кабинета всеки ден с хубави песни, но все пак, когато хората имат необходимост от яснота и перспектива в тяхното професионално развитие не е добре да им създаваме впечатление, че крием нещо от тях и с 3, 5 или 8 дати да създадем непредсказуемост. Напротив, търсим предсказуемост и реализация, затова има две дати, като преговаряме за 2040-а", заяви Янев.

В началото на правителственото заседание Стефан Янев заяви, че това е един план, в който се работи интензивно поне през последните 5 месеца от два служебни кабинета. Той отбеляза, че правителството се е опитало да комуникира, относно Плана с 46-ото НС, с всички браншови организации и заинтересовани структури от бизнеса и представителствата на общините и заинтересовани структури и хора, които се занимават с бизнес, които са загрижени за развитието на България.

"Получихме много позитивни отзиви от тях, затова, че свършената работа е позитивна и се надяваме с днешното му приемане и утрешното му представяне пред Европейската комисия да отворим пътя за детайлните разговори за неговото окончателно приемане и да може да тръгнат свежи пари към българския бизнес", допълни Стефан Янев.