Близо 70% от електроенергията на Полша идва от изкопаеми горива. Ситуацията обаче бавно и постепенно ще се променя в следващите години. Към енергийния микс ще бъде добавена и нова компонента - ядрената енергия.

Това ще се случи като се обърне специално внимание на затварянето на мините и намирането на нови работни места за миньорите в страната, обясни пред български медии Анджей Шикора, председател на Института за енергийни изследвания на Полша.

В момента 75% от енергийния микс на Полша идва от въглищните централи, захранвани собствените залежи, но главно от внос от Русия и Украйна, защото техните въглища са по-калорични и по-евтини, обясни Шикора.

Полския план за енергийна политика до 2040 г. (Polish Energy Policy PEP 2040) предвижда през 2030 г. 60% от електроенергията в страната да бъде произвеждана от въглищни ТЕЦ. Дотогава делът на възобновяемата енергия ще се е покачил до 21%.

Ситуацията ще се промени при пускането на първия атомен блок на страната, като е планирано това да се случи през 2033 г. Към момента все още се проучват възможните площадки за изграждане на ядрената мощности, обясни Шикора. Планирано е първият блок да бъде с капацитет между 1 и 1,5 GW. В програмата на Полша е предвидено след 2033 г. постепенно изграждане на още пет атомни блока като те трябва да бъдат готови до 2043 г.

Към момента обаче все още са сравнително малко вятърните наземни електроцентрали в страната, отбеляза Шикора. Полша обаче започва мащабни проекти за офшорни вятърни паркове в Балтийско море. Намеренията са да бъдат изградени в следващите няколко години около 6 GW вятърни централи в морето. Основните инвеститори се планира да бъдат европейските компании RWE, Equinor и Ørsted.

Отделно в страната в момента действа програма за инсталиране на соларни централи по покривите на къщите. Крайният срок за кандидатстване за подкрепа е до края на тази година, а напливът е огромен, сподели Шикора. Според настоящите планове около 2-3 GW соларни централи се очаква да бъдат създадени в домовете на поляците в следващите години.

От информацията в PEP 2040 се вижда, че електроенергийното производство на страната ще се увеличи до 232 TWh на година, спрямо сегашните 165 TWh. Кардиналните промени в енергийния микс се очакват след 2033 г. при навлизането в експлоатация на нови АЕЦ. Две години след това се очаква и ударното навлизане на нови вятърни и слънчеви електроцентрали от различни видове, без водните централи.

От плана става ясно още, че страната няма да прекрати изцяло въглищната енергийна индустрия до 2040 г.

3e-news.net