Бързо растящи върби скоро може да станат обичайна гледка от пейзажа на Балканите, ако пилотен проект в изведени от експлоатация въглищни мини в Босна и в Сърбия, даде резултат.

Способни да растат по два сантиметра на ден, върбите бързо достигат необходимите размери и могат да бъдат изгаряни заедно с въглища в топлоелектрическите централи.

"Ние сме засадили 14 000 върби на един хектар земя", каза Изет Цикушич, член на екипа на босненската електрическа компания "Електропривреда", който работи в мината Крека в северния град Тузла.

"Идентифицирали сме общо 450 хектара, които могат да бъдат рекултивирани с тази цел", допълни той.

Крека, където бяха засадени първите върби през месец май, е най-голямата въглищна мина на "Електропривреда". Сега работят само три от общо 12 рудника. Върбите закъсняват с растежа заради сушата през лятото.

Дърветата са били засадени в затворената мина лично от около 50 миньори, които в противен случай биха се оказали излишни. Първата жътва се очаква след три години, а след това - всяка година през следващите 25.

Бони Норман, президент на американския партньор в проекта "Е3 Интернешънъл", каза, че дърветата са известни като "енергийни върби", защото тяхната топлинна стойност е по-висока от тази на кафявите въглища или лигнита, които обикновено се горят в Босна и в съседна Сърбия.

"Може да се добавят до 20 процента от тях в съществуващите пещи. Това намалява смога", каза тя.

"Електропривреда" е идентифицирала подходящи зони в две от седем мини на компанията за тествания на върбите.

От другата страна на границата, където дърветата са известни като "петрола на Сърбия", "Е3 Интернешънъл", която е финансирана от Австрийската агенция за развитие, е засадила върби на четири места, включително на сметище и във въглищна мина.

Сърбия, подобно на Босна, не планира да се откаже от въглищата до 2050 г. Към момента страната произвежда две трети от своята електроенергия в стари въглищни централи.

Проучване на Програмата на ООН за развитие е идентифицирало тук 1,6 милиона хектара изоставена и с лошо качество земеделска земя.

"Ако използваме общо 75 000 хектара (върби), това може да замени 10 процента от произвежданата чрез въглища енергия на Сърбия...в рамките на портфолиото за енергийни решения", каза Норман.

Превод: София Георгиева, БТА