Световната търговска организация (СТО) се готви да разреши на ЕС да приложи митнически санкции в размер на 4 милиарда долара върху американски стоки и услуги заради държавна помощ за самолетостроителя Боинг (Boeing), съобщи днес агенция Блумбърг, цитирана от Франс прес и БТА.

СТО, ЕС и Еърбъс (Airbus) не отговориха на молбата за коментар на АФП. Боинг също не даде незабавно становище по темата.

Сумата може да е малко по-ниска от посочената в медиите, заяви информиран източник.

Решението ще бъде обявено официално на 13 октомври, според същия източник.

Съжаляваме, че конфиденциалността на процедурата беше нарушена, каза говорител на ЕК, уточнявайки, че решението на арбитража на СТО все още не е окончателно и не е публично достояние.

Решението на СТО, което се очаква да бъде официално обявено, е част от дългогодишна юридическа битка, която противопоставя ЕС и САЩ по въпроса за държавните помощи към съответните самолетостроители.

Това се случва само няколко седмици преди президентските избори в САЩ и на фона на постоянно нарастващото търговско напрежение между Вашингтон и Брюксел по време на мандата на президента Доналд Тръмп.

Миналата година СТО разреши на Вашингтон да наложи мита за 7,5 милиарда долара върху европейски стоки и услуги. Това е най-тежката санкция, постановявана от организацията, и има за цел да компенсира неправомерната помощ, която Еърбъс е получил от европейските страни.

Вашингтон незабавно наложи наказателни мита от 10 процента, а след това и от 15 процента върху самолетите, внасяни от ЕС, и от 25 процента върху други стоки, сред които вино, сирене, кафе и маслини.