ЕС налага от днес мита на американски вносни стоки на стойност 4 милиарда долара годишно в отговор на спора за субсидиите в авиационния сектор. Сред обмитяваните стоки - с 15%, са и самолетите на Боинг (Boeing), информира Ройтерс. САЩ наложиха миналата година подобни мита на европейските стоки, включително за самолетите Еърбъс (Airbus).

По данни на самолетостроителя, Боинг има дългосрочни поръчки за 439 граждански самолета за авиокомпании и лизингови компании в 27-те страни от ЕС на стойност 71 милиарда долара по каталожни цени. Като се изключат лизинговите компании, които поръчват за компаниите в цял свят, европейските авиопревозвачи имат поръчки за 222 самолета на стойност 40,6 милиарда долара.

Във Великобритания, която не е потвърдила официално дали ще прилага митата след напускането на ЕС тази година, авиокомпаниите имат поръчани 85 самолета на Боинг на стойност 16,2 милиарда долара.

Общо авиокомпаниите от ЕС и Великобритания са поръчали 307 боинга.

Авиопревозвачите от ЕС са поръчали 166 от спрените от полети самолети 737 Макс (737 MAX), на стойност 20,2 милиарда долара по каталожни цени, а британското подразделение на Туи (Tui) има поръчани още 57 на стойност 6,9 милиарда долара.

Малък дял самолети ще бъдат засегнати незабавно. Обикновено доставките са в течение на няколко години, а много от тях бяха отложени заради кризата от коронавирус.

Митата ще се налагат върху нетната вносна цена след отстъпките, които са най-малко 50 процента от каталожните цени за повечето модели самолети според източници от сектора.