Британското правителство обяви днес нови мерки за подпомагане на заетостта в компаниите, които бяха принудени да затворят поради ограничения на дейността заради борбата срещу пандемията от Ковид-19, предаде Франс прес.

Механизмът за подкрепа на заетостта, който беше оповестен преди две седмици и е отворен само за служители на непълна заетост, ще бъде разширен и към компаниите в страната, които също трябва да останат затворени заради ограниченията, наложени от правителството, за да се спре разпространението на коронавируса. Това се посочва в комюнике на министерство на финансите.

Служителите в тези компании ще бъдат обезщетени с две трети от обичайната им заплата. Компаниите, които е трябвало да затворят заради местни карантини, ще получат до 3000 лири месечно (3300 евро), се уточнява в комюникето.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън и министъра на финансите Риши Сунак са подложени на натиск от лейбъристката опозиция, но и от съпартийците си от Консервативната партия да предоставят по-голяма подкрепа за заетостта.

Масовите субсидии за заплатите, въведени в разгара на пандемията и на карантината в края на март, ще приключат в края на октомври. Това поражда опасения от съкращаване на хиляди работни места.

Не бива да се забравя и отрицателното влияние на Брекзит, ако не бъде постигнато търговско споразумение с ЕС до края на транзитния период на 31 декември, отбелязва АФП.