Литва ще спре да купува електроенергия от Беларус през ноември след пускането на Беларуската атомна електроцентрала (БелАЕЦ), която се намира близо до литовската граница, на 50 км от Вилнюс. Това заяви пред журналисти и.д. генералният директор на компанията оператор на литовската електрическа мрежа Литгрид (Litgrid) Видмантас Грушас, цитиран от ТАСС.

Той посочи, че е получено уведомление от беларуската страна за планирано включване на централата в електроенергийната мрежа между 1 и 10 ноември. Успоредно с това подаването на електроенергия през литовските мрежи ще стане равно на нула, допълни Видмантас Грушас, като уточни, че участниците в енергийния пазар предварително са уведомени за това.

Литва твърди, че проектът БелАЕЦ е осъществен в нарушение на международните изисквания в сферата на ядрената енергетика. Парламентът на балтийската република обяви централата за заплаха за националната сигурност и чрез закон забрани купуването и подаването за износ на електроенергия от тази АЕЦ през литовската електрическа мрежа.